Megjelent a Magyar Közlönyben a kórházak év végi konszolidációjáról szóló rendelet. Eszerint az állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló járó- és fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerinti felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ

lejárt tartozásállományának rendezése, illetve likviditási helyzete javítása érdekében valamivel több, mint 41 milliárd forintot kapnak az egészségügyi szolgáltatók.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A rendelet szerint a kormány 10,6 milliárd forintnyi összeget a célelőirányzatból fedez, valamint egy másik határozatból kiderül, hogy 23,3 milliárd forintot osztanak szét a kórházak között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz december 20-áig megküldött adatszolgáltatás alapján.

Ahogy azt megírtuk: november végén a Magyar Államkincstár adatai szerint 30,5 milliárd forint volt a kórházak adóssága, a felsorolt intézmények között a modellváltás miatt nem szerepelnek az orvosegyetemek. Október végén 31,8 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az intézmények. Az adatszolgáltatásra kötelezett 583 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 296, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 128 intézmény rendelkezik. Az adatokból az látszik, hogy a várva várt kórházkonszolidáció egyelőre nem történt meg.