A növekedésünk idén hat százalék fölött lesz, a foglalkoztatásban jobban állunk, mint a járvány előtt, elkerültük a tömeges magán-, családi és vállalati csődöt, és van esély arra is, hogy újra csökkenő pályára állítsuk az államadósságot 

– így összegezte az idei esztendőt Varga Mihály, a Mediaworks Hírcentrumának adott évzáró interjúban

A pénzügyminiszter közölte: a tartalékokat úgy növeli a kabinet, hogy közben 

jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adó-visszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A szerencsénk az, hogy a járvány előtti évtizedet adósságcsökkentésre és a növekedési tényezők megerősítésére használtuk fel, így ebben a helyzetben költségvetési átrendezéssel tudtunk keresletet generálni, bér- és beruházási támogatásokat adni 

– fogalmazott a miniszter.

Az idei év egészében 6,4 százalékos, jövőre 5,9 százalékos növekedés várható, amelyet fokozatosan javuló államadósságszint és mérséklődő költségvetési hiány kísér majd – közölte. Nem véletlen, hogy szeptemberben felminősítést kaptunk az egyik nagy nemzetközi hitelminősítőtől, visszaigazolva a biztonságra törekvést, a kockázatok csökkentését – emlékeztetett.

Hozzátette: a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni.