A magyar emberek többsége támogatja a mindennapi életüket befolyásoló legfontosabb kormányzati intézkedéseket. Össztársadalmi elfogadást élvez a családok támogatása, a rezsicsökkentés, az illegális migráció visszaszorítása és a gyermekvédelem is – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából. 

Fotó: Shutterstock

A válaszadók 88 százaléka szerint inkább jó, mint rossz a családok adó-visszatérítése, a 13. havi nyugdíjat 86 százalék támogatja, a minimálbér-emelés 85, és a fiatalok személyi jövedelemadó mentességét is 84 pozitív intézkedésnek tartja. 

A KINCS kutatása reprezentatív, és 2022. január 5–13. között ezer fő megkérdezésével zajlott. A közvéleményt kilenc intézkedésről kérdezték meg.

A válaszokból kiderül, hogy a családok támogatása, valamint a gyermekek és a családok védelme is meghatározó: az előbbit a megkérdezettek 83, az utóbbit 82 százaléka támogatja. A rezsicsökkentés népszerűsége továbbra is töretlen, ezt a válaszadók 78 százaléka támogatja, és a benzinár befagyasztását is tízből nyolcan pozitívumként értékelték.

Az eredmények azt mutatják, hogy az iskolai végzettség növekedésével és a lakóhelyül szolgáló település méretének nagyságával kissé nő a kétkedők száma, de még az ő esetükben is kiemelkedően nagy, 75-80 százalék körüli támogatás figyelhető meg.

Külön érdekessége a felmérésnek, hogy a magukat kormánykritikus válaszadóknak tartók között is háromszor-négyszer többen vannak a kormányzati intézkedésekkel egyetértők, mint az azokat elutasítók. A gyermekek és a családok védelmével például még a kormánykritikusok kétharmada is egyetért, és csak ötödük nem, hatoduk pedig bizonytalan a kérdést illetően. 

A kormányt kritizálók leginkább a családi adó-visszatérítéssel (75 százalék), legkevésbé a rezsicsökkentéssel tudnak azonosulni (55), bár így is több köztük a támogató, miközben viszonylag magas, 15 százalék körüli közöttük a bizonytalanok aránya – derül ki a KINCS felméréséből.