A budaörsi önkormányzat döntése alapján az idén január 1-től a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió a 31 ezer lakosú város hulladékszállító közszolgáltatója. Az FKF így az év elejétől mintegy tízezer háztartástól és több mint 500 gazdálkodó szervezettől szállítja el és kezeli a tartályokba tett, illetve hulladékgyűjtő zsákokban kihelyezett települési szilárd hulladékot.

A BKM divíziója a feladatot kizárólag saját dolgozóival és saját infrastruktúrával látja el, tehát alvállalkozók nélkül 

– hangsúlyozza a közlemény. Bár a szolgáltató eddig is ellátott Budapest környéki településeket, mostani megbízása különös jelentőségű, mert számára az elmúlt években ez a legnagyobb volumenű szolgáltatási terület-növekedés, azaz a legnagyobb mértékű piacbővülés. A budaörsi közszolgáltatás átvétele fontos lépés a hulladékgazdálkodásban 2023 derekától esedékes országos koncessziós rendszerre történő átállás szempontjából is, és része a Budapesti Közművek hulladékgazdálkodási divíziója felkészülésének, működési hatékonysága javításának.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A jogszabályi keretek sajnos évek óta nem teszik lehetővé, hogy Budaörs saját maga gondoskodjon a hulladékának elszállításáról. Az évek során viszont számtalan jogos panasz érkezett, mert visszaesett a szolgáltatás színvonala

– indokolta a közleményben Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, hogy miért fordult a város a az FKF-hez. 

A Budapesti Közművek jelenlegi teljes munkavállalói létszáma 4479 fő, nagyobb a korábbinál. Ennek ellenére, a Budaörsi terjeszkedéstől függetlenül is számos hiányszakmában keres szakembereket, jelenleg összesen 232 betöltetlen fizikai és szellemi státuszt tart nyilván – áll még a közleményben.