A befektetők érdekeinek védelmében január közepétől ideiglenesen elrendelheti a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók honlapjainak elérhetetlenné tételét a Magyar Nemzeti Bank.

Hétfői közleményükben kifejtették, hogy

az intézkedés a jegybank piacfelügyeleti vizsgálatának lezártáig maradhat érvényben, és a jogsértés megállapítása esetén akár további két évig rendelhető el.

A döntés előzménye, hogy az MNB-nek az elmúlt mintegy másfél év során internetes keresőprogramon figyelmeztető hirdetések sokaságát kellett közzétennie az illegális pénzügyi szolgáltatók ajánlatai miatt.

Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása január 15-től lépett életbe, amely alapján a jegybank piacfelügyeleti eljárása alatt vagy azt követően ideiglenesen hozzáférhetetlenné teheti a jogosulatlan pénzügyi tevékenységeket népszerűsítő internetes honlapokat.

A törvénymódosításnak köszönhetően a jegybank már a jogosulatlan tevékenységet áttekintő piacfelügyeleti eljárása alatt blokkoltathatja az adott honlapokat az eljárás lezárultáig.

Amennyiben a piacfelügyeleti eljárása során az MNB jogsértést állapít meg, a jegybank az eljárást lezáró döntését követően 365 napig elérhetetlenné tetetheti az adott weblapot, és ez utóbbi intézkedés további egy évvel meghosszabbítható.

Amennyiben a jogosulatlan pénzügyi szolgáltató esetleg időközben új honlap(ok)on reklámozná szolgáltatásait, a jegybank haladéktalanul reagál, és azokat is blokkoltatja.