Három magyarországi nagybank is megemelte az új lakáshitelek kamatát az miatt, ezzel tovább folytatódott a lakácskölcsönök drágulása idehaza. A Bankmonitor összesítése szerint a CIB Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntött úgy, hogy kamatemeléssel indítja az újévet, 0,3-0,5 százalékponttal emelték a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú kölcsön THM értékét.

Ez havonta 3500-6700 forinttal nagyobb törlesztőt jelent a hitelfelvevőnek, mintha néhány héttel ezelőtt vette volna fel.

Mint ismert: az infláció elleni harc miatt a jegybank tavaly nyáron kamatemelési ciklusba kezdett, az irányadó, vagyis effektív egyhetes betét kamata például az év végére 4 százalékra emelkedett, ez pedig maga után vonta a jelzáloghitelek kamatemelkedését is.

A kereskedelmi bankok egyre drágábban kínálnak lakáshitelt az érdeklődők számára.

A Bankmonitor több hazai hitelintézetet is megvizsgált, de a legtöbbnél nem történt – legalábbis egyelőre – változás decemberhez képest a kamatokban. A közlemény szerint a jelenlegi és a tavaly év eleji ajánlatokat összehasonlítva kijelenthető: hogy gyakorlatilag az összes lakáshitel kamata emelkedett az elmúlt évben.

A legnagyobb mértékben a változó kamatozású konstrukciók drágultak: az egy éves kamatperiódusú kölcsönök THM értéke a duplájára nőtt egy év alatt. A fix kamatozású kölcsönök drágultak a legkisebb mértékben, ezen hitelek THM értéke "csak" 0,47 százalékponttal emelkedett egy év alatt.

Fotó: Shutterstock

A jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek éves átlagos költsége 1,32 százalékponttal emelkedett.

Ez egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 15 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene 20 éven keresztül. Vagyis 3,3 millió forintot spórolhatott valaki csak azért, mert egy évvel korábban vette fel a kölcsönét.

A lakáshitelek drágulásának ráadásul ezzel még nincs vége, hiszen az infláció miatt a kamatok további emelkedésére lehet számítani, így érdemes nem halogatni a lakáshitelek felvételét.