A jövőben jelentősen egyszerűsödik az engedélyezési eljárása azoknak a gyógyszertáraknak, amelyek szeretnének állatgyógyászati készítményeket forgalmazni a webáruházukban. A napokban lépett életbe az az európai uniós rendelet, amelynek értelmében minden kiskereskedőnek, valamint közforgalmú gyógyszertárnak, amely webshopban forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt, be kell jelentenie a tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A vényköteles állatgyógyászati készítmények távértékesítése továbbra sem megengedett. A hatóság napról napra frissülő adatbázisa szerint már 79 gyógyszertár forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt a webáruházában. Magyarországon 2300 közforgalmú patika közül 150-200-nak van internetes webshopja is. Közel 1900 kiskereskedő és 100 nagykereskedő van az állatgyógyászati piacon, hangzott el a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének webináriumán.

Az állatgyógyászati termékek esetében január 28-tól kizárólag azok értékesíthetnek online nem vényköteles készítményeket, akik szerepelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyezett távértékesítők listájának adatbázisában

– mondta Kulcsár Gábor, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatóságának igazgató főállatorvosa.

Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Kiemelte: új bejelentési és EU-s logó-közzétételi kötelezettsége van minden olyan gyógyszertárnak, amelyik webáruházban nem vényköteles állatgyógyászati készítményt értékesít. Az igazgató főállatorvos szerint az európai uniós és a nemzeti szintű jogszabály-módosítás jelentős változást hoz az állatgyógyászati termékek forgalmazásával és expediálásával kapcsolatos gyógyszerészi munkában.

Kitért arra is, hogy Magyarországon 25-30 állatfaj számára érhetők el állatgyógyászati készítmények. Valamivel több, mint 400 oltóanyag és 1810 gyógyszer található az állatgyógyszer-palettán. A legtöbb engedélyezett készítmény a kutyák, sertések, szarvasmarhák és macskák számára érhető el, de a szakember szerint az állatgyógyszerek piacára egyfajta töredezettség jellemző. Kulcsár Gábor hozzátette, vannak olyan állatfajok, mint például a szamár, a nyest vagy a mosómedve, a róka, a fácán vagy a fürj, amelyeknél csak néhány, 1-5 készítmény használható, így az ő esetleges gyógyításuk sokszor nehézségekbe ütközik.

A szakember elárulta, jellemző, hogy humán készítményekkel is kezelik az állatokat. Használnak például antibiotikumot kutyáknál és macskáknál, nem is keveset – tette hozzá. Kiemelte,

az állatok számára is csak vénnyel lehet rendelni ezeket a gyógyszereket, ez elsősorban az állatok részére is elterjedt magas antibiotikum-használat visszaszorítása miatt szükséges.

A most megjelent rendelet ugyanakkor nem tiltja meg, hogy az állatorvos készletezzen ezekből a gyógyszerekből. Az új uniós rendelettel egy időben a Nébih könnyítésként bevezette azt is, hogy a gyógyszertárakban az állatorvosi vényeket elég elektronikusan megőrizni, a papíralapú recepteket nem kell öt évig tárolni.