Segítséget kapnak egy tavaly decemberben megjelent kormányrendelet szerint a kis forgalmú gyógyszertárak – mondta a VG-nek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A hazai 2300 patika között akár az ezret is elérheti azoknak a száma, amelyek működési nehézségekkel küzdenek. Hozzátette: a módosítás szerint

a jövőben a vissza nem térítendő működési célú támogatást olyan, az adott települést egyedül ellátó kis vidéki gyógyszertár is igényelheti, amelyiknek a tárgyévet megelőző január elseje és június 30-a között elszámolt, közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árréstömege nem haladja meg az eddigi 8 millió forint helyett a 9 milliót.

Az összeghatár módosítását egyébként a kamara kezdeményezte.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Az elnök szerint a változást az indokolta, hogy több – egyébként a működési feltételei alapján támogatásra szoruló – gyógyszertár az elmúlt években bekövetkezett változások miatt az eddig hatályos kondíciók mellett elvesztette volna  jogosultságát a támogatásra. De emellett a kamara már korábban a gyógyszerbiztonsági validálásért vényenként elszámolható szolgáltatási díj emelését is kezdeményezte, két változatban. Az egyik javaslat szerint a legkisebb, 2000 vénydarabszámnál kisebb forgalmú gyógyszertárak vényenként az eddigi 40 forinton felül további 75 forint plusz szolgáltatási díjat, a 2 és 5 ezer vénydarabszám közötti forgalmú gyógyszertárak az eddigi, receptenként átlagosan 35 forinton felül plusz 30 forint szolgáltatási díjat, az 5 és 10 ezer vénydarabszám közötti forgalmú gyógyszertárak pedig vényenként változatlan összegű szolgáltatási díjat kapnának. A másik változatban azt kérték a döntéshozóktól, hogy ugyanezeknél a kategóriáknál maradva plusz 82, 21, illetve 4 forint szolgáltatási díjat kapjanak az érintett patikák.

Ugyanakkor a mostani módosítás a vényenként elszámolható szolgáltatási díjak átfogó rendezése helyett a működési célú támogatásra koncentrálódott, az adott települést egyedül ellátó legkisebb, mintegy 350-400 gyógyszertár esetében hoz csak változást – emelte ki Hankó Zoltán. A rendeletet úgy módosították, hogy a támogatásra jogosult gyógyszertárakat kivették a vénydarabszám függvényében sávosan meghatározott szolgáltatási díjra jogosultak köréből, és támogatott vényenként egységesen – a kezdeményezettnél jóval kisebb – 80 forint szolgáltatási díjat határoztak meg számukra.