Egy átlagos, változó kamatozású lakossági jelzáloghitel havi törlesztőrészlete akár 23 százalékkal, 11 ezer forinttal is emelkedhet a kamatok növekedése miatt – erről számolt be a Pénzügyminisztérium hétfőn, egyben közölték: emiatt volt szükség a január elsejével életbe lépett kamatstopra, amelynek értelmében a tavaly október 27-i szinten fagyasztották be a kamatokat.

Ezt pedig februártól már a családok is érezni fogják, hiszen a lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészlete már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak. A kormány intézkedése elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent nagy segítséget – olvasható a közleményben.

A tárca nyilvántartásai szerint közel félmillió család élhet majd ezzel a lehetőséggel, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek majd kevesebbet a kamatstop révén.

A Pénzügyminisztérium a közleményében kiemelte: a kormány 2022-ben is azért dolgozik, hogy visszaszorítsa a járványt, a családokat megvédje a koronavírus-válság gazdasági hatásaitól, és megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt. A világpiaci energiaárak ugrásszerű emelkedése ellen véd a rezsicsökkentés politikája. A kormány rögzítette az üzemanyagárakat is, és február 1-től három hónapra árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében.