Tavaly összesen 7676 közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon, összesen 4221 milliárd forint értékben, ami rekordot jelent: 23 százalékkal meghaladja a koronavírus-járvány előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben lefolytatott eljárások összértékét (3430 milliárd forint) – derült ki a Közbeszerzési Hatóság éves gyorsjelentéséből.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, ugyanis a közbeszerzési eljárások 38,9, értékének pedig 62,4 százalékát ezek tették ki. 

Az eljárások számának egyharmadát (33,9), érték szerint pedig 17,1 százalékát az árubeszerzések alkották, míg a közbeszerzések további 27,2 százalékát, érték szerint pedig ötödét (20,5) a szolgáltatásmegrendelések jelentették. Az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések száma és értéke az elmúlt évekhez képest nőtt: mintegy 1000 milliárd forinttal nagyobb értékben bonyolítottak le építési beruházást 2021-ben, mint az azt megelőző, koronavírus-járvánnyal sújtott évben.

Tavaly több mint 4220 milliárd forint értékben valósultak meg közbeszerzések, ami nemcsak az utóbbi évekhez képest, hanem az elmúlt tíz év statisztikáit összevetve is kimagasló volument, rekordot jelent. Az összefüggéseket vizsgálva fontos látni, hogy 2020-ban véget ért az előző, 2014–2020-as uniós költségvetési időszak, és tavaly kezdődött el az új, 2021–2027 közötti uniós programozási szakasz, márpedig ezeknek a periódusoknak a végén jellemzően lecsökken a közbeszerzési eljárások száma, míg az új programozási időszakok elején ismét megemelkedik

– hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Hozzátette: a partnerségi megállapodással, illetve a Helyreállítási és ellenálló-képességi tervvel kapcsolatos tárgyalások elhúzódása a közbeszerzések dinamikájára nincs hatással, mert a kormány előfinanszírozza az ezekből megvalósítandó projekteket, és az Európai Bizottság egyébként is mindig utólag számolja el az uniós forrásból megvalósított beruházásokat.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

A kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben a darabszámot tekintve rendre megközelítette a 90 százalékot azoknak a beszerzéseknek az aránya, melyekben nyertesként vettek részt kkv-k. 

Az eljárások összértékét tekintve pedig tavaly rekord született, hiszen a kis- és közepes cégek összesen 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket.

Továbbra is biztosított a verseny

A közbeszerzések hatékonysága szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy az eljárások terén intenzív verseny valósul meg hazánkban. Ezt három fő mutató jelzi leginkább: az egyajánlatos eljárásokra, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokra, valamint az egy eljárásra jutó ajánlatok számára vonatkozó adatok.

Az egyajánlatos eljárások értéke tavaly 14,3 százalékra csökkent a 2020-as 18,4-ről az uniós eljárásrendben (nagy értékű beszerzések terén), míg a nemzeti eljárásrendben 9,2 százalékról, 8,5-re változott az értékarányuk 2020-at és 2021-et összevetve. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások darabszámának aránya pedig évek óta tartósan alacsony szinten van, 260 ilyen eljárást indítottak meg tavaly hazánkban.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

A közbeszerzések terén megvalósuló fokozott versenyt jelzi az is, hogy 2021-ben a megelőző évhez hasonlóan átlagosan közel 7 (6,7) ajánlat érkezett be egy-egy közbeszerzési eljárásra.

Ugyanakkor kiemelendő az is, hogy Európai Bizottság által közzétett legfrissebb, 2020. évre vonatkozó Belső piaci eredménytábla 10. indikátora szerint a magyarországi ajánlatkérők minden információt megadnak, azaz nincsenek eltitkolt adatok a közbeszerzésekben, ezzel az EU-ban – ahogy Svédország és Izland is – 100 százalékos átláthatósági eredményt értünk el.