A járvány okozta gazdasági visszaesés idején is elkötelezettek maradtak hazánk mellett a Magyarországon működő svájci vállalatok – közölte Varga Mihály, miután Bernben tárgyalt svájci kollégájával, Ueli Maurerrel. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Svájc a 11. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek több mint 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

A válság alatt a svájci vállalatok a kormány támogatásával 4 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg, 1800 magyarországi munkahelyet tartva meg ezzel – folytatta Varga, aki elmondta azt is, hogy a hazánkban működő több mint 800 svájci vállalat többsége a beruházások folytatása, bővítése mellett döntött az elmúlt időszakban. 

Fotó: Kallus György/VG

Varga kiemelte a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok jó ütemű fejlődését és az áruforgalom 4,2 százalékos bővülését az elmúlt év első 10 hónapjában. Mint mondta: a Magyarország és Svájc közötti politikai együttműködés az elmúlt években jelentősen élénkült és egyre több fontos kérdésre terjed ki, mindkét ország elkötelezett a nemzeti szuverenitás, az illegális migráció megállítása és a nemzeti kisebbségek védelme mellett.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a svájci magyar diaszpóra különleges összekötő kapocs, az 1956-os forradalom után ide menekülő magyarok befogadó hazát találtak, munkát vállaltak, és hozzájárultak Svájc előrejutásához.

Varga Mihály legutóbb tavaly júniusban találkozott Ueli Maurerrel Budapesten, akkor többek között a globális minimumadóról egyeztettek. Ezzel kapcsolatban októberben fontos eredmény született a nemzetközi tárgyalásokon: a megállapodás nem jelent adóemelést Magyarországon, nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét, és megvédi a magyar emberek munkahelyét.