A több mint 201 milliárd forint keretösszegű, ingyenes lakossági napelemes pályázat beadását négy szakaszra bontotta a kiíró Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Bár a támogatási kérelmek véglegesítésének határidejét az eredeti kiíráshoz képest húsz nappal kitolták, hat megyében már ütött az óra, de további hatnál is napokon belül pirosra vált a lámpa.

Az első szakaszhoz sorolt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye esetében a múlt hétvégével bezárólag lehetett pályázni, a második etapban elkülönített Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében pedig most vasárnapig él a lehetőség.

Hónapok óta leköti a kivitelezőcégek kapacitásainak jelentős részét a konstrukció

Fotó: Kallus György / VG

Bár a harmadik (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg) és a negyedik körben (Budapest és Pest megye) van még idő, az ITM-nél azt javasolják, hogy a január 30-i, illetve február 6-i határidő ne kényelmesítsen el senkit. A sikeres részvétel érdekében érdemes minél hamarabb feltölteni és véglegesíteni a pályázatot, hogy az esetleges technikai, szakmai segítségnyújtás még időben érkezzen.

Önmagában napelemes rendszer létesítésére 2,9 millió forint érhető el, aki viszont emellett hőszivattyú és villamosenergia-tároló beépítését és nyílászárócserét is, tehát komplex fűtéskorszerűsítést tervez, annál 11,3 millió forint a támogatási plafon.

A négy szakasz kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a támogatás sorsáról az adott időablakon belül nem a gyorsaság, hanem a pályázat pontszáma alapján döntenek. Itt viszont előnyt élveznek a gyermeket nevelők és a fejlesztendő járásokban élők. A napelemes kivitelezőcégek kapacitásainak jelentős részét hónapok óta leköti a konstrukció: október 18-tól jelentkezhettek, hogy felkerülhessenek a regisztráltak listájára, amely alapján november 5-től kezdődhettek meg a szerződéskötések, a pályázatokat pedig december 6-tól lehetett beadni. A bő 200 milliárd forintnyi munkán több mint 1300 kivitelezőcég osztozik. Az ITM-nél hangsúlyozták: a nagyszabású lakossági pályázat is azt a kormányzati törekvést szolgálja, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon. Ezzel összefüggésben, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően jelentősen növeli a napenergia-termelést: tíz év alatt a hatszorosára bővítik a kapacitást.

Fotó: VG

Azok a háztartások pályázhatnak az ingyenes napelemre, amelyeknél 2020-ban a kenyérkeresők összevont éves jövedelmének egy főre jutó összege nem haladta meg a 4,85 millió forintot, vagyis a küszöb a havi 400 ezer forintos fizetéshez van igazítva. Fontos szempont az is, hogy az ingatlannak kizárólag magánszemély tulajdonosai legyenek, a pályázónak pedig nincs lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy egyéb köztartozása. Mivel a melléképületre vagy földre telepítés nem támogatható, az is lényeges kérdés, hogy az ingatlan főépületének tetejére lehet-e telepíteni napelemes rendszert.

A kivitelezőcégek jellemzően csak akkor vállalják a munkát, ha a tetőszerkezet statikailag jó állapotban van, nem szorul felújításra, beleértve a cserép-, zsindely- vagy éppen lemezfedést, hiszen annak járhatónak kell lennie. A villanyszámlán is gyakran áll vagy bukik, hogy pályázhat-e egyáltalán egy család, a fajlagos költségek miatt 4500 kilowattóra felett lehet csak labdába rúgni, ami havi szinten mintegy 15 ezer forintos számlát feltételez.