Lassulhat, de így is átlag feletti növekedés vár a magyar gazdaságra 2022-ben 

– jelentette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a pénzintézet szakértőinek idei növekedési kilátásokról tartott sajtóeseményén. A makrogazdasági elemzők várakozásai szerint 

a tavalyi 6,9 százalékos GDP-növekedés után az idén 6 százalékkal emelkedhet a gazdaság teljesítménye. 

Ha nincs csiphiány, akkor akkor ettől magasabb is lehetett volna a növekedés, előzetesen 8, illetve 7 százalékos emelkedést vártak a szakemberek. Hosszú távon ugyanakkor nem reális a hat százalék feletti növekedés – figyelmeztetett Suppan Gergely. Bár a 2021-es részletes adatokra még várni kell, az eddigi jelzések szerint az élmezőnyben maradhatott tavaly a magyar bővülése, csak a horvát vagy a román lehetett magasabb, ráadásul vásárlóerő-paritáson számítva tavaly Magyarország megelőzhette Portugáliát.

Fotó: Shutterstock

Elsősorban a fogyasztás adhat új lendületet idén a növekedésnek, ezért jelentős felpattanásra lehet számítani a kiskereskedelemben. 

A minimálbér-emelésnek, illetve a különböző jövedelempótló intézkedéseknek köszönhetően erősödhet a bérdinamika, a Takarékbank várakozásai szerint 12,8 százalékkal emelkedhetnek a bruttó keresetek, viszont a nettó bérek a családi adó-visszatérítés és a 25 év alattiak szja-kedvezménye miatt az idén elszakadnak a bruttótól, emiatt a nettó keresetek 4 százalékkal is magasabbak lehetnek a bruttónál. Szinte biztos, hogy 10 százalék fölött nőnek a reálbérek – hangsúlyozta az elemző. Ugyanakkor nemcsak a fogyasztásnál, a beruházásoknál is jelentős bővülésre lehet számítani, az építőipar teljesítménye 10 százalékkal emelkedhet. A erőteljes nominális növekedésnek köszönhetően az adósságráta a vártnál nagyobb mértékben fog csökkenni, 74,8 százalékra. Az alapkamat várakozásaik szerint 4 százalékig emelkedik, az effektív kamat 4,7-ig, ugyanakkor kérdés, hogy 3 vagy 4 kamatemelés lesz-e az idén. Suppan Gergely szerint 

a volatilitás megmaradhat a forint piacán, mindenesetre lassan erősödhet a hazai fizetőeszköz, az év közbeni csúcs 347 is lehet, viszont az nem várható, hogy a 370-et elérné. 

Senki nem számított ilyen mértékű drágulásra – hívta fel rá a figyelmet, hozzátéve, szeptemberben nem lehetett látni, hogy októberben mekkora lesz a gáz árának emelkedése, szerinte az MNB erre nem tudott felkészülni. Ugyanakkor a következő hónapokban több tétel is kiesik a bázisból, mint a dohánytermékek jövedéki adója, ennek a januári számokat elvileg lefelé kellene húznia, a következő ilyen hatás áprilisban eshet ki. Suppan Gergely reagált arra is, hogy bizonyos előrejelzések szerint a 700 forintot is elérheti a benzin ára, ehhez 80 százalékkal kellene nőnie az olaj árának, bár ő ezt kizártnak tartja. Óriási áremelkedési spirált akadályozott meg a kormány – utalt az elemző az élelmiszerárak befagyasztására, szerinte ha ezt nem teszi meg a kormány, akkor februárban drasztikusan elszálltak volna az árak.