BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A családok fele félretenné, a másik fele még idén elköltené az szja-visszatérítést

Körülbelül 600 milliárd forint jut vissza a családokhoz.

A gyermeket nevelő szülőknek visszatérített szja-összeg mintegy fele, 306 milliárd forint szolgálhatja a háztartások pénzügyi tartalékainak feltöltését, míg a fennmaradó 294 milliárd forintot elköltenék a családok – derült ki a Groupama Biztosító és az OTP Bank megrendelésére készített kutatás eredményeiből. A Pénzügyminisztérium adatai szerint 

csaknem 2 millió szülő összesen 600 milliárd forintot kap vissza szja-visszatérítésként.

Ötvenmilliárd forintot visznek ki a magyar családoknak a napokban

Szerdától kapják vissza az adóvisszatérítést a családok.

A kutatás szerint a jogosultak fele 400 ezer vagy azt meghaladó, 16 százalékuk 800 ezer forint feletti támogatásra számít. A jogosultak között egyharmad körüli azoknak az aránya, akik már idén felhasználnák valamilyen célra a teljes visszatérítést, 14 százalék minden fillért félretenne. A többség, 52 százalék az összeg egy részét elköltené, a másik felét megtakarítaná. A megtakarítók több mint fele készpénzben vagy folyószámlán tartja majd a visszakapott összeget, klasszikus megtakarítási, befektetési terméket – állampapírt, megtakarítási számlát – csaknem 40 százalékuk választana.

Fotó: Shutterstock

Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője szerint a járvány felértékelte az öngondoskodás szerepét. A megtakarítást is tervezők 10 százaléka biztosítási termékekbe fektetné a pénzét, többen most szeretnének először új élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötni. Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a meglévő tartozásaik kifizetését, hiteleik végtörlesztését a pénzt azonnal elköltők körében 13 százalék jelölte meg célként. 

A válaszadók 4 százaléka új lakás vásárláshoz - az önerő kiegészítéseként – használja fel az összeget.

A visszatérítést már idén elkölteni tervezők körében a válaszadók 43 százaléka jelölte meg, hogy a pénz egészét vagy egy részét lakásfelújításra, bővítésre, vagy energetikai korszerűsítésre szánná, de magas, 14 százalék azok aránya is, akik bútor- és háztartási gép vásárlására költenének. Mindennapi kiadások fedezésére a megkérdezettek közel 30 százaléka fordítana az összegből. Az ötven év felettiek esetében az átlagnál nagyobb hangsúlyt kap az egészségügyi kiadások fedezése: 19 százalékuk költene erre, szemben a 9 százalékos átlaggal.

Tanulásra, tanfolyamokra a válaszadók 10 százaléka tervez költeni még idén. 

Utazásra, pihenésre és nyaralásra az összegből idén költő válaszadók 8 százaléka fordítana pénzt, a 800 ezer forintnál magasabb összegre számítók között ez az arány azonban már 14 százalék. A kutatás alapján a hazai lakosság elsöprő többsége, 90 százaléka tud arról, hogy a gyermekes szülők idén visszatérítést kapnak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukból. A válaszadók 33 százaléka mondta azt, hogy ő vagy szülőtársa jogosult a kedvezményre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.