Rekordszámban, csaknem 70 ezren keresték fel a látogatók a koronavírus-járvány idején a tavaly november közepén nyílt és február 20-án bezárt kiállítást a budai Várban. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) a Kép és kultusz című tárlata a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakja, Szinyei Merse Pál életművét mutatta be – válaszolta a VG-nek a Magyar Nemzeti Galéria. A legtöbb látogató, mintegy 30 ezer a zárás előtti utolsó hónapban érkezett. A tárlaton hatvanhat Szinyei Merse Pál-mű volt látható, a kiállításra kölcsönzött képek zöménél nem kereskedelmi, hanem úgynevezett állami garanciával történt a művek biztosítása az MNG válasza szerint. 

14 milliárd forintra voltak biztosítva a festmények

A Szinyei-kiállításra kölcsönzött műtárgyak biztosítási összértéke 14 milliárd forint volt, a tárlathoz 21 magángyűjtő adta kölcsön a festményeit. A Szinyei-tárlat létrejöttén csaknem nyolcvan munkatárs – köztük muzeológusok, művészettörténészek, restaurátorok, jogászok, gazdasági ügyintézők, biztonsági és kommunikációs szakemberek, műtárgymozgatók – dolgozott. Az idén tavasszal a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest, plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) címmel április 12-től rendez új kiállítást.

A tárlat plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, sőt városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról. Középpontjában a magyar art deco vizuális kultúra, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amit még soha nem láthatott a közönség. Szeptemberben átfogó Vaszary-kiállítás nyílik az MNG-ben, de két izgalmas kamaratárlat is található az idei kínálatban – válaszolták lapunknak. 

Megtépázta a nézőszámokat a pandémia

A Nemzeti Galéria kitért arra is, hogy az elmúlt két évben a pandémia erősen negatív irányba befolyásolta, és befolyásolja még mindig a kiállítások látogatottságát. Csak a járványhelyzet megszűnése után várható, hogy a korábbiakhoz hasonlóan százezer fölé emelkedjen a legvonzóbb budapesti tárlatok látogatóinak száma.

A tavaly év elején 203 múzeum részvételével készült jelentésből kiderül, hogy a koronavírus-járvány miatt súlyos veszteségek érték őket, a látogatóik száma 57 százalékkal esett, foglalkozásaikon pedig 63 százalékkal kevesebben vettek részt, mint korábban. A bevételeik átlagosan 47 százalékkal zsugorodtak.