2022. január 1-jétől adómentes a munkáltató által a munkavállalónak biztosított kerékpár használata – hívta fel a figyelmet az Írisz Office. Nem árt tudni, hogy a kerékpár rendelkezhet elektromos rásegítéssel is, de annak a teljesítménye legfeljebb 300 W lehet.

Fotó: Shutterstock

A kerékpár javítási és szervizköltsége is adómentes juttatásnak minősül. Lényeges szempont, hogy az értékre vonatkozóan nem tartalmaz megkötést a törvény, illetve azt sem szabja meg a jogalkotó, hogy mire kell használni a biciklit. Tehát a munkába járáshoz való használat sem feltétel. Ugyanakkor a kerékpár beszerzési árának költségként való elszámolása nem jelenti az áfa levonhatóságát, hiszen az nem szolgálja közvetlenül a vállalkozás működését.

Nem árt tisztázni, hogy a vállalkozás által vásárolt kerékpár akkor számolható el, ha a vállalkozás tevékenységének az elvégzéséhez szükséges (például: telephelyek közötti közlekedésre; postára, írószerboltba járáshoz; bérbeadási célt szolgál; a cég által nyújtott szolgáltatás szerves részét képezi). 

Ekkor a kerékpár beszerzésekor és a karbantartáskor keletkezett áfa levonásba helyezhető, a vállalat elismert költségének tekintendő, és a tárgyi eszközként nyilvántartásba vett biciklit értékcsökkenteni szükséges.

Fontos, hogy ha nem csak a vállalkozás tevékenységéhez használják a kerékpárt, akkor csak olyan arányban vonható le az áfa, amilyen arányban az az üzleti tevékenységhez kapcsolódik. Ha a cég által vásárolt kerékpárt azért vásárolták, hogy a munkavállalók munkába járjanak vele, akkor a beszerzéskor keletkezett áfa nem vonható le.