Nem kell félni, tájékoztató levél nélkül is jár a gyermeket nevelő szülőknek az adó-visszatérítés – tudta meg a VG.

Fotó: Shutterstock

Egy hónappal ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hamarosan tájékoztatót fog küldeni az arra jogosultaknak az szja-visszatérítéssel kapcsolatban, 

ám a közösségi médiában és olvasóink közül is sokan jeleztek, nem kaptak semmilyen levelet. 

A rendeletből nem derült ki, mi lesz a tartalma, de többen is amiatt aggódtak, hogy ha nem érkezett meg a levél, akkor a pénzről is lecsúszhatnak – akik postán keresztül kérték a kézbesítést, már megnyugodhattak, hiszen a múlt héten 160 ezer családnak közel 50 milliárd forintot vittek ki a postások.

A levelek általános tájékoztatást tartalmaznak, konkrét számadatokat a visszatérítés összegéről nem. Az előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától

 – írta érdeklődésünkre a amely válaszában nem tesz említést arról, miért nem érkezett meg sokakhoz a levél.

Annak sem kell már hosszasan várakoznia, aki a bankszámlájára várja a pénzt, hiszen február 15-ig mindenki megkapja a támogatást, ami háztartásonként akár 1,6 millió forintnyi pluszforrást is jelenthet. Ha a jogosultak kiutalási adatait nem ismeri a NAV, december 31-ig kellett kitölteni a VISSZADO nyomtatványt, ám az sem esik el az összegtől, aki nem tette meg, csak egy pluszfeladatra számíthat, az idei adóbevallásában szükséges igényelnie.

Orbán Viktor miniszterelnök júniusban, a VG üzleti konferenciáján jelentette be, hogy kiemelkedő esetén a szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat – ez pedig megvalósult, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter legfrissebb adatai szerint 6,8-6,9 százalékos lehetett a növekedés, ami az elmúlt 30 év legjobb eredménye. (A hivatalos számokat a Központi Statisztikai Hivatal február 15-én közli.) A családi támogatás keretében a kormány 1,9 millió embernek nagyjából 610 milliárd forintot utal vissza. Egy rendkívüli kormánydöntés értelmében a szabályozás kimondja, hogy harmadik fél sem érvényesítheti követelését az szja-visszatérítésre jogosult fél ebből származó februári bevételén, ami több tízezer magánszemélyt érinthet.

Bizonytalan, mire költené az adó-visszatérítést? A szakembereknek van néhány tanácsuk

A februárban érkező béremelések és támogatások lakossági felhasználása kapcsolódhat majd valamilyen banki termékhez, ám még a pénzintézetek sem látják egyformán, kik és mire költhetik a pluszforrást. A Budapest Bank szakemberei például elmondták, a fiatal, gyermekes családok körében az adókedvezmény és -visszatérítés ösztönözheti az ingatlanvásárlási célok – alapvetően hitelből történő – megvalósítását.

Egyértelműen javul ezeknek a személyeknek a hitelfelvételi pozíciója, hiszen egyfelől a rendelkezésre álló magasabb jövedelem nagyobb összegű kölcsön igénybevételét teszi lehetővé, másfelől a minimálisan szükséges saját erő is rendelkezésre állhat – írta a VG érdeklődésére a pénzintézet.