47 milliárd forintra nőtt a Zöld Otthon Program (ZOP) kihasználtsága – közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank által életre hívott, októberben elstartolt program rendkívül népszerű, már indulása óta óriási az érdeklődés iránta. A legfrissebb adatok szerint a 200 milliárdos keretösszeg negyede már el is fogyott. 

Az MNB feltett célja volt, hogy ezzel a programmal segítse „zöldíteni” a hazai lakásállományt, elősegítse a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesülését a hazai lakáshitelpiacon, ami hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is. 

2022. január 28-ig a programban részt vevő hitelintézetek 1 576 megkötött hitelszerződést jelentettek mintegy 47 milliárd forint összegben. 

Fotó: Jászai Csaba

Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány közel 14 milliárd forint. Az adatokból kiderült, hogy az igényelt összeg csaknem felét, 20 milliárd forintot házra, 14 milliárdot pedig lakásra fordítottak a hitelfelvevők, 6 milliárd forint ment telekre és házra együtt, illetve szintén 6 milliárd ikerházra, valamint sorházra. A hitelek 61 százalékát fordították saját építésre, 23 százalékából pedig már kész lakást, illetve házat vásároltak. 

A legtöbben Budapesten és környékén vették fel a hitelt az MNB adatai szerint, itt talált gazdára a hitelek 51 százaléka. A második legaktívabb régió Nyugat-Dunántúl (13 százalék) volt, a legkevesebben a Dél-Dunántúlon (4 százalék), illetve Észak-Magyarországon (2 százalék) igényeltek. Az átlagos futamidő 20,9 év volt, az átlagos hitelméret pedig 29,8 millió forint. 

Forrás: MNB

Lapunk már többször is jelezte, hogy a 200 milliárd forintos hitelkeret hamar elfogyhat a nagy érdeklődés miatt. Ha hasonló ütemben halad tovább a kihasználtság, azaz havonta nagyjából 20-25 milliárd forintnyi hitelt kötnek le az ügyfelek a keretösszegből, akkor valóban akár 6-8 hónap alatt elfogyhat a teljes keret.