A Hősök terén megtartott demonstráción mintegy 200 taxi jelent meg, a sárga járművek gyakorlatilag körülvették a Millenniumi emlékművet övező közutat. A taxisok a demonstráció végén átadták a követeléseiket tartalmazó petíciót a Főpolgármesteri Hivatalban és a Miniszterelnökségen; a kormányzat segítségét kérték, arra hivatkozva, hogy a fővárosi önkormányzat nem reagált a tárgyalási kezdeményezésükre.

Az utolsó tarifakorrekció, vagyis 2017 óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 százalékkal emelkedtek az árak, az üzemanyagok pedig 40 százalékkal drágábbak, mint 2017-ben. Emellett azóta mintegy 2 millió forinttal drágult a taxiszolgáltatásra alkalmas autók átlagára és jelentős veszteséget okozott az elmúlt időszak járványhelyzete is a személyfuvarozók számára – hívta fel a figyelmet Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője.

Ennek ellenére a tarifa megállapítására jogosult fővárosi önkormányzat folyamatosan elutasítja az árak emelésére vonatkozó követelésüket. Ezért kérik a kormányzat beavatkozását; azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat a taxiszolgáltatást országosan is szabályozó rendeletében határozza meg a minimum tarifát – mondta a szóvivő.

A jelenleg 700 forintos kiállási díjat 1000 forintra, a mostani 300 forintos kilométerdíjat 500 forintra, a percdíjat pedig 75-ről 100 forintra kellene emelni. 

Ezt tekintik tárgyalási alapnak.