„Tovább zöldítjük Buda és a budai agglomeráció közlekedését! 10 új, elektromos kékbuszt állítottunk Budakeszi és a Széll Kálmán tér között forgalomba” – írta közösségi oldalán Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, akinek Pokorni Zoltán polgármesterrel és Menczer Tamás államtitkárral közös kezdeményezésére 40 db vadonatúj, korszerű, alacsonypadlós Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos busz közlekedik majd Buda és a budai agglomeráció legfontosabb vonalain. 

Az első 10 busz már márciustól forgalomba állt a II., XII. kerület és Budakeszi között: a 22, 22A, 222-es és a 188E buszvonalakon szállítja az utasokat. 

Az új buszok a korábbi dízelbuszokhoz képest gyakorlatilag hangtalanok, zéró károsanyag kibocsátásuknak köszönhetően pedig tovább zöldül a térség közlekedése. Kisebb lesz a zaj, tisztább a levegő, kényelmesebb és békésebb a budaiak és a környező településen élők élete – írja Fürjes Balázs. 

Az elektromos buszok megvásárlását teljes egészében a kormány finanszírozta a Volánbusz Zrt. számára, összesen 8,1 milliárd forint értékben. A buszok kékbuszos flotta részeként a BKK hálózatába integrálva közlekednek, így a budapesti utasok is könnyedén igénybe tudják venni őket.

A következő hónapokban a töltőinfrastruktúra kiépülésével a már forgalomba állt 10 mellé további 30 elektromos busz érkezik majd Budaörs és Törökbálint felé tartó vonalakra.

  • Az új elektromos buszok egyetlen felöltéssel akár 160-220 kilométert is képesek megtenni. Ez közel annyi, mint Budakeszi és a Széll Kálmán tér közötti távolság 24-szer.
  • Alacsonypadlósak, klimatizáltak és akadálymentesek. A kerekesszékkel és babakocsival való felszállást rámpa segíti.
  • Az utasok kényelmét korszerű, elektronikus utastájékoztató rendszer és 13 db USB-töltő is szolgálja.
  • A buszvezetők munkáját a fedélzeti és vezetést segítő kamerarendszer teszi könnyebbé.