Nyugat-Európa szenved a magas energiaáraktól, soha nem látott módon értékelődik fel az energiahatékonyság – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Greenology Tudásközpont kutatásának eredményeit ismertető konferencián.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Hozzátette: az innovatív megoldások egyszerre képesek hozzájárulni erőforrásaink észszerűbb felhasználásához, valamint a lakossági és állami építési beruházások költséghatékonysághoz. A zöld építőipari kutatások és fejlesztések hosszú távon jelentős társadalmi haszonnal járhatnak” – mondta a GVH elnöke.

Az újrahasznosítás pozitívumai

Az energiahatékony és zöld építésgazdasággal, illetve az építésgazdaság fenntarthatóságával (az építési, bontási és gyártási hulladékok újrahasznosításával) foglalkozó tudományos projekt eredményei alapján az építőipar zöld innovációja széleskörű pozitív hatásokkal jár.

Egyebek mellett csökkennek az erőforrásigények és a szállítási környezetterhelés, hatékonyabbá és környezetbarátabbá válnak a gyártási technológiák, javul az épületek komfortja és energetikai jellemzői, emellett a fejlesztések hozzájárulhatnak az épületben lakók, dolgozók egészségi állapotának megőrzéséhez és javításához.

A „Zöld Építésgazdasági Innovációs Labor” projekt megállapításait sajtónyilvános, konferenciával egybekötött könyvbemutatón ismertették. A rendezvényen a tudásközpontot vezető – és egyúttal a projektet irányító – Boros Anita mellett Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Koji László, az ÉVOSZ elnöke, Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke tartottak szakmai előadásokat.