A rendelet célja, hogy korlátozott forgalmú övezetbe való behajtás rendjét szabályozza, ezáltal a területen a gépjárműforgalmat csökkentse, a város idegenforgalmi vonzerejét, a gyalogos közlekedés biztonságát növelje

 – olvasható a Kúria Önkormányzati Tanácsára hivatkozva a korlátozott forgalmú övezetbe való behajtás szabályozása kapcsán a Magyar Közlönyben. Bár a szabályozás Váchoz köthető, azaz helyi ügy, annak alkalmazása akár széles körben is elterjedhet a továbbiakban.

Fotó: Shutterstock

A Kúria az alaptörvény alapján feladatkörében eljárva, a helyi – váci – önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján alkotott önkormányzati rendeletet

A rendelet meghatározza a korlátozott forgalmú övezetbe való behajtásért fizetendő díjat, de tisztázza azt is, hogy ideiglenes hozzátartozói behajtási engedélyt csak az igényelhet, akinek a lakóhelye kizárólag az övezetből közelíthető meg gépjárművel, és arra nem lehet behajtani, továbbá nem rendelkezik saját gépjárművel.

Vállalkozói behajtási engedélyt a korlátozott forgalmú övezetben tulajdonjoggal vagy bérleti joggal működtetett vállalkozások kaphatnak az áru ki- és berakodásának idejére, legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű járműre. Ha a tulajdonos is és a bérlő is igényel behajtási engedélyt, akkor a másodiknak igényelt engedélynél a díjat az első gépjármű esetében is meg kell fizetni.

Lakossági gépjármű

Az első járműnél ingyenes, a másodiknál havi 1000 forint a behajtási engedély díja, az állandó engedélyek mellett ugyanez vonatkozik az ideiglenesekre is. Emellett ingyenes az ideiglenes lakossági szállítói engedély, akárcsak az esküvői (de csak a menyasszonyi autó), valamint a rendezvényi. A hozzátartozói kedvezményes behajtási engedély ingyenes, ugyanakkor annak hiányában havi 1000 forintot számítanak fel. Motorkerékpároknál csak a lakossági kedvezmény nélküli behajtási engedélyért kell fizetni, 500 forintot/hó.

Intézményi gépjármű

Havonta, gépjárművenként 2000 forintot kell megfizetni. Önkormányzati fenntartású intézmények esetében ingyenes a behajtás, ez a lehetőség azonban rendszámhoz kötött.

Vállalkozói gépjármű

Rendszámhoz kötött az első gépjárműnél havonta 1100 forint fizetendő az első övezetben, a további övezetben pedig 500 forint. Minden további jármű esetében 5500 forint/hó/gépjármű díjszabás vonatkozik az első övezetre, 500 forint a további övezetre. Van lehetőség (legfeljebb 10 autóig) csoportos behajtási engedély kiváltására is, ez 16 500 forint az első övezetbe, 5000 forint a további övezetbe havonta. A szállítói rendszám nélküli behajtási engedély (csak a IV. övezetre érvényes) 1100 forint/hó, akárcsak ideiglenes vállalkozói engedéllyel, de a további övezetekre 500 forintot számítanak fel. Ideiglenes szállítói vállalkozói engedély egy napra viszont ingyenes, a motorosoknál pedig 1000 forint/hó a behajtási engedély. Csere, rendszámváltozás stb. esetén a kezelési költség ugyancsak 1000 forint.