Április 20-ig rendkívüli eljárás keretében érettségi vizsgára jelentkeznek azok a diákok, akiknek a háború miatt el kellett menekülniük Ukrajnából – derül ki a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyből. 

Becsatlakozhatnak a májusi érettségikre

A kormányrendelet szerint amennyiben a rendkívüli eljárás keretében jelentkező a kötelező vizsgatárgyakból, azaz magyar nyelv és irodalomból vagy ehelyett magyar mint idegen nyelvből, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és a választható közismereti vizsgatárgyak közül legalább egy szabadon választottból sikeres érettségi vizsgát tesz, valamint középiskolai tanulmányait befejezi, 

és ezt a vizsgabizottság 2022. június 9-ig igazolja, számára a vizsgabizottság érettségi bizonyítványt állít ki

– derül ki a kormányrendeletből.

Fotó: Penovác Károly / Veszprém Megyei Napló

Annak a diáknak, aki érettségizni szeretne, hitelesített dokumentummal bizonyítani kell, hogy a hazájában a 2021/2022. tanévben a középiskola utolsó évfolyamán tanult. A rendelet szerint 2022. április 20-ig egyes vizsgatárgyakból előre hozott érettségi vizsgát is tehetnek az Ukrajnából elmenekült diákok, a rendkívüli eljárás keretében személyesen jelentkezhetnek a tartózkodási helyük szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalban. A rendelet október 31-én hatályát veszti.