Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését. Az OBA a Takarékbankot bízta meg, hogy közreműködőként kifizesse az erre a csatornára irányított betéteseknek a nekik járó összeget, egyben arra kérte az ügyfeleket, hogy ha még nem rendelkeznek a Sberbankon kívül más hitelintézetnél vezetett számlával, minél hamarabb nyissanak. Ha a Sberbankos betét meghaladta a százezer eurónak megfelelő forintösszeget, a ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

Fotó: Kallus György

Az OBA azt is közölte, hogy március 11-én pénteken a postai kifizetési csatornán is megindul a kártalanítás. Postán 41 292 betétes részére 11,472 milliárd forintot küld a betétbiztosításai alap országszerte több mint kétezer településen.

Nincs veszélyben a magyar bankrendszer stabilitása a Sberbank végelszámolása miatt

Nincs veszélyben a hazai pénzpiac stabilitása a Magyar Nemzeti Bank szerint, amelynek sajtótájékoztatóján elhangzott, rövid időn belül Magyarországon is felvásárolhatják a Sberbank érdekeltségeit.

A 200 ezer forintnál kisebb összegre jogosult ügyfelek a kézbesítőtől vehetik át a nekik járó kártalanítást (több mint 29 ezer betétes), míg a 200 ezer 2,5 millió forint közötti összegre jogosultak (akik több mint 12 ezren vannak a megjelölt postán tudják átvenni az összeget. Az ügyfelek már szombaton átvehetik a pénzt, amennyiben az értesítőben megjelölt posta nyitva tart. Ha nem, akkor a legközelebbi munkanapon, azaz szerdán tudják az ügyfelek a pénzt átvenni.

A postán történő átvételre a betéteseknek 2022. március 29-ig nyílik lehetőségük. Az át nem vett összegeket a Magyar Posta vissza fogja utalni az OBA részére, és az ilyen összegekért a betétesek 5 éven belül jelentkezhetnek közvetlenül az OBA-nál.

Így fizessen az, akinek a Sberbanknál van hitele

A végelszámoló által megadott számlaszámra kell törleszteniük a magyarországi Sberbank ügyfeleinek.