Ma várhatóan tovább emelkedik az alapkamat, azt azonban még nem lehet tudni, hogy milyen mértékben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén, februárban 50 bázisponttal emelte meg a mértékét, amellyel 3,4 százalékra nőtt az eszköz, de a VG-nek múlt héten nyilatkozó elemzők még ennél is nagyobb emelést tartanak valószínűsíthetőnek. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője például 100 bázispontos emelést prognosztizált, míg Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője 80 bázispontosat tart elképzelhetőnek. 

Ha a jegybank ragaszkodik a legutóbbi két lépésközhöz, azaz az 50 bázisponthoz, akkor 3,9 százalékra nő az alapkamat. Amennyiben viszont az elemzők szerinti nagyobb lépésköz jön, akkor 4 százalék fölé emelkedik az eszköz. Ilyen magasságban utoljára 2013 nyarán járt az alapkamat. 

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A forint egyébként – legalábbis a március eleji állapotokhoz képest – magabiztosan várja a kamatdöntést, napok óta a 372–374-es szint között mozog az euróval szembeni jegyzése. Ma reggel is 373 forint körüli összegbe került egy euró. 

Emiatt is maradhatott el múlt csütörtökön az effektív ráta, azaz az egyhetes betét kamatának további emelése, amely maradt a korábban meghatározott 5,85 százalékon. Csütörtökön ugyanakkor várhatóan ez is tovább emelkedik, de az elemzők szerint kisebb mértékben, mint az alapkamat, vagyis a jegybank folytatja majd a korábban meghatározott összezárást a két eszköz között.