Nem emelte tovább az egyhetes betét kamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap. A jegybank döntésével helybenhagyta a múlt héten meghatározott 5,85 százalékos mértéket, annak ellenére, hogy az előző három hétben folyamatosan emelt az effektív kamaton az MNB. Most viszont a forint árfolyama miatt sem volt rákényszerülve az emelésre a jegybank, a magyar fizetőeszköz ugyanis sokat erősödött a március eleji állapotokhoz képest, amikor az euró jegyzése 400 forint körül járt. 

Tegnap viszont már a 370–372-es szinteken mozgott az árfolyam. Az MNB így várhatóan jövő kedden, a monetáris tanács kamatdöntő ülésén folytatja a kamatemelési ciklusát.

A 370 körüli forintárfolyamot látva Virovácz Pétert, az ING vezető elemzőjét nem lepte meg, hogy az MNB nem lőtte el előre minden puskaporát. Az elemző szerint a piacok nyugodtabbak lettek azáltal, hogy látótávolságon belülre került egy esetleges megállapodás az orosz–ukrán háborúban, így megnőtt a kockázatvállalási hajlandóság is, de azért ez még mindig törékeny. 

Fotó: Shutterstock

„A jövő hét nagy kérdése, hogy mit tartalmaz majd a jegybank inflációs jelentése. A legutóbbi, 4,7-5,1 százalék körüli inflációs becslés már elavult. Különösen a 2023-as előrejelzés lesz hatással a következő időszak kamatdöntéseire” – mondta a VG-nek Virovácz Péter, aki szerint két opció van. Az egyik, hogy az MNB megtartja a háború előtti lépésközöket, vagyis az alapkamatot 50, az egyhetes betét kamatát pedig 30 bázisponttal emeli. A másik – és ez a valószínűbb –, hogy kedden 100 bázisponttal emeli a jegybank az alapkamat és a kamatfolyosó mértékét, majd csütörtökön 50 bázisponttal az egyhetes betét kamatát. Ezzel reflektálna a várható inflációra is. 

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője a VG-nek elmondta: az elmúlt időszak fejleményei alapján további 50 bázispontos emelésre számítottak. 

„Ami miatt az MNB mégsem emelt kamatot, az az lehetett, hogy ezt majd a jövő héten, az új inflációs jelentés megjelenésével párhuzamosan kívánja megtenni, illetve hogy a kedvezőbb piaci hangulatban a forint, bár gyenge, de nem annyira, mint egy héttel korábban” – mondta a szakértő, aki szerint nehéz előre jelezni a gyorsan változó környezetben a jegybanki döntéseket. Arra számítanak, hogy az alapkamat és a kamatfolyosó két széle is 80-80 bázisponttal emelkedik, míg az egyhetes ennél kisebb mértékben, 30 bázisponttal növekszik, figyelembe véve a jegybank által megfogalmazott célt, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat közti különbség mérséklését. 

A szigorítást szükségessé teszi, hogy az előző inflációs jelentés óta az inflációs kilátások romlottak, a forint is gyengült, továbbá, hogy a reálkamat továbbra is markánsan negatív. 

Minden inflációs hatást nem tud kiszűrni a jegybank, hiszen ezek nagy része az ország határain kívülről érkezik. Pozitív hatást tud viszont gyakorolni a forintárfolyamra – amire szükség is van –, illetve hűteni tudja a gazdaságot – tette hozzá Regős Gábor.