A világpiacon a fűrészáru kereskedelmi ára ismét csúcsokat döntöget, a hazai faiparhoz köthető vállalkozások cégadatai egyelőre visszafogott eredményeket mutatnak – derül ki az Opten elemzéséből. A hazai faipari cégek döntő többsége Budapesten és Pest megyében található, de igen sok a faiparhoz köthető vállalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Somogy megyében is.

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

2021 tavaszán világszerte az egekbe emelkedtek egyes termékek ára, a kereskedők. 

A konkrét terméktől és régiótól függően 50-200 százalékos emelkedésekkel is találkozhattak a kereskedők.

2021 második fele hozott némi megnyugvást, de az árak a korábbi szintre már nem mentek vissza, és most 2022 februárjában újra rekordmagasságokba emelkedtek a faipari alapanyagok.

Egyelőre nem tudtak nagyobb sebességre kapcsolni

A hazai társas vállalkozók adata alapján az látszik, hogy a faipari cégek egy hosszú stagnáló időszakon vannak túl. Egyelőre nem látszik, hogy nagyobb fokozatba tudtak volna kapcsolni az áremelkedések hatására. Az új körülményekhez a vállalkozások eltérő mértékben tudtak alkalmazkodni, egyes feldolgozó vállalkozások nem tudták érvényesíteni a növekvő beszerzési költségeket a termékeik árában, különösen a papírgyártás területén nőtt meg 2021 során a felszámolások és csődök száma. A szektorban gyakorlatilag 5 éve folyamatosan csökken a társas vállalkozások száma. 

2016-ban még mintegy 8800 vállalkozás működött az erdőgazdálkodásban, fafeldolgozásban, bútorgyártásban és papírgyártásban együttesen. Mára ez a szám 7900-ra csökkent, ami tíz százalékos csökkenést jelent. 

2021-ben egyes részterületeken ugyan enyhén növekedni tudott a cégek száma, de ez jelentős részben a Covid miatt elhalasztott kényszertörléseknek volt köszönhető - írja az Opten. A faiparon belül a fafeldolgozó vállalkozások száma csökkent a legjobban, az erdőgazdálkodásban működő cégek száma mutatta a legnagyobb stabilitást, a legnagyobb felpattanást 2021-ben pedig a bútorgyártás mutatta.

Csökken a foglalkoztatottak száma a szektorban

A faiparban működő vállalkozások foglalkoztatottjainak számát nézve is csökkenés tapasztalható. 2016-ban még 61 ezer alkalmazottról számoltak be a cégek, mára ez a szám 59 ezerre csökkent. Létszám tekintetében a papírgyártást érdemes kiemelni, egyrészt azért, mert ezen a területen a cégszámhoz képest viszonylag sok alkalmazott van, másrészt azért, mert ez az ágazat folyamatosan növelni tudta alkalmazottai létszámát.

A társas vállalkozások mellett 6300 egyéni vállalkozó is működik a négy faiparhoz köthető ágazatban. Az egyéni vállalkozók száma a többi ágazathoz képest viszonylag csekély. Ugyanakkor 2021 során több mint 814 egyéni vállalkozás jött létre az iparágban, ami kétszer több, mint ahány társas vállalkozás indult, tehát ezen a területen is elindult az egyéni vállalkozók sokasodása.

Ahogy a többi iparágban is, az egyéni vállalkozások magas száma rövid ideig ugyan lendületet adhat a gazdaságnak, hosszú távon ugyanakkor nem biztos, hogy szerencsés. Az egyéni vállalkozók nagy általánosságban kevésbé számítanak tőkeerős, stabil vállalkozásnak, ami a partnerekre is kihathat. Különösen problémásak azok az esetek, amikor alkalmazotti jogviszony helyett választ valaki egyéni vállalkozási formát adóoptimalizálás céljából.

Az erdőgazdálkodás és faipar termelési adatai 2020-ig érhetők el, az alapján is a hazai termelés inkább csökken, mint növekszik. Rönkfa/nyersfa termelésben

a hazai fakitermelés a teljes fakitermelésének az 1 százalékát adja, míg fűrészáru tekintetében 0,4, papírgyártás esetén pedig 0,9 százalék ez az arány.

A jövőre nézve nyilvánvalóan jót tenne az ágazatnak, ha a fa világpiaci ára egy egészséges, fenntartható szinten stabilizálódna, és közeledne a szektor a 2021 előtti, viszonylag stabil áraihoz. A kiszámíthatóbb árak mind a fa kitermelőinek, mind a faanyagok felhasználóinak rendkívül fontosak lennének, ráadásul az árak ingadozása az építőipari árakon keresztül a legtöbb hazai ágazat termelésében érezteti majd a hatását.

Ugyanakkor a politikai, gazdasági helyzet nem ebbe az irányba mutat, az orosz-ukrán háború hatásai minden ágazatban meg fog jelenni. A hazai cégbázist tekintve elmondható, hogy a társas vállalkozások száma 2022 során tovább fog csökkenni, legalábbis erre utal a napjainkban induló magas számú megszüntetésre irányuló eljárás.