Ismét emelt az alapkamat és a kamatfolyosó mértékén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank monetáris tanácsa keddi döntésével 100 bázisponttal, 4,4 százalékra növelte az alapkamat mértékét. Ezzel a kamatfolyosó is tovább emelkedett: az alsó szintjét továbbra is alapkamat és az egynapos jegybanki betét mértéke adja, azaz 4,4 százalék.

A kamatplafont pedig az egynapos, valamint az egyhetes fedezett kamata jelenti, amely két héttel ezelőtt 100 bázisponttal, 6,4 százalékra, most pedig további 100 bázispontos emeléssel, immár 7,4 százalékra nőtt. Az új kamatkondíciók szerdától hatályosak.

Fotó: Shutterstock

A VG-nek nyilatkozó elemzők előzetesen is a kamatemelés folytatását várták, de eltérő lépésközt prognosztizáltak: 100, illetve 80 bázispontos növelést valószínűsítettek. Az alapkamat mértéke így csaknem 9 éves csúcsára nőtt, legutóbb 2013 nyarán járt ilyen magasságban. 

Az MNB alelnöke, Virág Barnabás 15 órától online háttérbeszélgetés tart a monetáris politika aktuális kérdéseiről, ebben várhatóan ismerteti majd a csütörtökön megjelenő jegybanki Inflációs jelentésben szereplő főbb számokat is. 

Kötélen táncolt a forint az MNB-döntés előtt, majd felröppent

A délelőtti órákban a 373,5-es vonalon ingázott a forint az euró ellenében, majd délhez közeledve hirtelen erősödni kezdett.