Mintha kötelet feszítettek volna ki a forint alá a reggeli órákban, az euróval szembeni árfolyama a 373,5-es vonal körül billegett szűk sávban, majd délhez  közeledve hirtelen áterősödött a 373-on. Az orosz–ukrán háború hírei nem hoztak új impulzust, ugyanakkor ezúttal az euró/dollár árfolyamának ingadozása sem mutatott határozott irányt.

Fotó: Shutterstock

Valamiféle irányt pedig mutathatott volna, hiszen Jerome Powell Federal Reserve-elnök tegnapi nyilatkozata hátszelet adott a dollárnak, ami azonban a feltörekvő piaci devizák árfolyamának nem szokott használni. A Fed nem fél a múlt héten kezdett kamatemelések felgyorsításától sem, ha az inflációs nyomás ezt indokolja – mondta Powell.

Ehhez képest a forint nem gyengült, hanem erősödött, amiben lehet szerepe annak, hogy az elemzői várakozások szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) délután 2 órakor újabb kamatemelést jelent be. Az euróra a dollár oldaláról nehezedő nyomás a délelőtt folyamán valamelyest enyhült, az euró/dollár kereszt mozgását azonban a forinthoz hasonlóan ezúttal nem követte le a cseh korona sem, amely a forinttal nagyjából egy időben gyengülni kezdett, az euró ellenében 24,646-ről 24,75 közelébe.