A klinikai és virológia adatok értékelése alapján megállapítható, hogy tovább terjedt az influenza Magyarországon. Összesen 18 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – derül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból. Ez az előző hetihez képest  8,8 százalékkal több beteget jelent. A morbiditás szerint 100 ezer lakos közül 193 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt. Egy héttel korábban 17 400 beteg küzdött influenzaszerű tünetekkel.

Fotó: Shutterstock

Zalában is sok a beteg

A 9. héten tizenkét közigazgatási területen emelkedett, hétben csökkent, egyben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer  lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma, a legmagasabb Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében volt. A legalacsonyabb pedig Komárom-Esztergom és Pest megyében. Az influenza miatt orvoshoz fordulók száma

Nógrád megyében majdnem két és félszeresére, Baranya, Veszprém és Zala megyében közel kétszeresére nőtt 

– derül ki az NNK adataiból.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében diagnosztizáltak.

Az orvosnál megjelent betegek 45,5 százaléka 14 év alatti, 31,2 százaléka pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 16,7 százalékuk a 35-59 éves, 6,6 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Fotó: Shutterstock

A korcsoportos morbiditás alapján a 6-9 évesek között volt a legmagasabb a betegszám, az átlag morbiditás több mint háromszorosa.

A héten 62 influenzavírust azonosítottak, az influenza-pozitivitási arány 47,9 százalék volt.