A háború kitörése utáni első sokkot leküzdötte, újra lendületbe jött, visszatért a szokásos kerékvágásba a magyarországi lakáspiac 

– válaszolt a VG-nek az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Február utolsó hetében ugyanis, az ukrajnai háború kirobbanása után, a napi átlagos friss kínálat 27 százalékkal csökkent az eladó lakások piacán, a napi átlagos böngészéseké pedig 22-vel. 

A vevők – akik a leggyakrabban eladók is – és az eladók – akik a legtöbb esetben vevők is – felmérték, hogy a háború milyen azonnali hatással lehet például a lakáshitelezésre, amire az adásvételek többségében szükség van. 

Fotó: KALLUS GYÖRGY / VG

Az látszik, hogy akiknek lendületből végig kell vinniük az adásvételt, mert már több hónapja kifizették a foglalót, vagy hetekkel ezelőtt eladták a lakásukat, azok azt végig is viszik. 

Ugyanakkor már az utánpótlásban sem érzékelhető nagy törés.

A február remekül indult, de a háború miatt felemásra sikeredett. Az ingatlan.com korábbi közlése szerint 

több mint 33 ezer lakást és házat hirdettek eladásra, és közel 400 ezren érdeklődtek lehetséges vevőként. 

A háború kirobbanásának hatására csökkent a napi új hirdetések és a böngészések száma a fenti mértékben.

Bár elviekben hasonló helyzet a vis maior, amelyet a koronavírus magyarországi megjelenésekor látni lehetett, de ég és föld a különbség az akkori és a mostani helyzet lakáspiaci hatása között – jelentette ki az ingatlan.com szakértője. A világjárvány betörésének hatására – emlékeztetett Balogh László – az első két hónapban 50-60 százalékkal esett a forgalom, és az árak is csökkentek, most viszont egy hét alatt lement a sokkhatás. Más kérdés, hogy a konfliktus gazdasági visszahatásai miként érintik majd a régiónkat, és milyenek lesznek a lakáspiaci hatásai, de ezek még nem láthatók.