Március 31-től a Magnet és a Gránit Bank felfüggeszti a Zöld Otthon Program keretében nyújtott 2,5 százalékos kamatú lakáshitel értékesítését. Jelenleg már csak a Takarékbanknál van lehetőség, hogy valaki zöld hitelt igényeljen - derül ki a Bank360.hu piaci körképéből. A Budapest Bank március 31-én éjféltől olvad be az MKB-ba. Egyelőre nem ismert, hogy az MKB-ként működő egyesült bank lehetővé fogja-e tenni a zöldhitel igénylést. Az MKB az összeolvadás előkészítésére tekintettel már korábban ideiglenesen felfüggesztette a jelzáloghitelek értékesítését. A héten sorra jelentették be a nagyobb bankok, hogy a zöld hitelkérelmek befogadását felfüggesztik a 200 milliárdos jegybanki keret közelgő kimerülése miatt.

Az Unicredit jelentette be először a zöld hitelek felfüggesztését, majd az Erste, az OTP, a CIB, a K&H és a Raiffaisen Bank követte. A piaci kamatozású lakáshitelek esetében a kamat már a többszöröse a zöld 2,5 százalékának.

Egyelőre tehát maradt a Takarékbank, illetve még 31-én a Budapest Bank. Április 1-jén vagy a következő hét elején derülhet ki, hogy az MKB-nál megnyílik-e újra a lehetőség a kedvezményes hitelre. Az igénylés benyújtása azonban még nem garancia arra, hogy kifolyósítják a kedvezményes kölcsönt.

Az MKB Bank fiókja a Budapesten, a Nyugati térnél   FOTÓ: FÖLDI IMRE

A zöld hitel igénylést még befogadó bankok arra figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy sikeres hitelbírálat esetén is csak akkor tudják megkötni a kölcsönszerződést, ha addigra marad még az MNB-től a banknak biztosított keretből. Mostantól tehát a szerződés aláírásáig  azok az ügyfelek is izgulhatnak, akiknek a hiteligénylését már befogadta a bank.