Kiugró a teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéke; 231 ponttal ismért rekordszinten zárt az idei első negyedévben a Duna House valós tranzakciók alapján végzett felmérése alapján. Reálértéken a növekedés kisebb ütemű, jelenleg 144 pontot mutat a korábbi 135 helyett. Országosan a panel és a tégla árindexe is kiemelkedő az előző negyedévhez képest. Az idei első negyedévben összesen 39 156 tranzakció zajlott hazánkban, amely az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdésének számít. A Duna House becslése szerint

a jelenlegi bizonytalan gazdasági közegben is még mindig felfelé ívelő szakaszában van az az ingatlan jó beruházás. Országos szinten legfőbb vásárlási okként jelentkezik az erős befektetői aktivitás

– áll a Duna House közleményében.

Fotó: Shutterstock

Az adásvételek számát a hitelkamatok drágulása, az otthonteremtési kedvezmények kihasználása és az erős befektetői aktivitás erősíti. Emellett megfigyelhető, hogy a budapesti kerületek iránti érdeklődés átrendeződött; egyre nagyobb figyelem összpontosul a belvárosi területre. A Duna House márciusi keresletindexének enyhe csökkenése a februárihoz képest betudható annak, hogy néhányan a kivárás mellett döntöttek a választások és az orosz-ukrán háború hatásai miatt.

A piacra kerülő új lakások 72 százalékát szinte azonnal értékesítették annak ellenére, hogy már 11 budapesti kerületben több mint 1 millió forintot kellett fizetni egy négyzetméterért  idén január és március között.

Az ingatlanpiac nemcsak bővült, de fel is gyorsult az ingalanközvetítő cég negyedéves tranzakcióinak adatai szerint, a használt házak és lakások esetében is lerövidült az értékesítési idő. A Duna House szakemberei arra számítanak, hogy

egyre több lakáskereső fog használt ingatlant vagy albérletet választani az újépítésű árak jelentős növekedése miatt.

Ezzel megtámasztva a befektetői kereslet alapjául szolgáló bérleti piacot is. Emellett országosan jelentős drágulásra számíthatunk a panellakásoknál. Az év elején Budán 24, Pesten közel 19 százalékkal nőtt a fővárosi panelotthonok átlagos négyzetméterára. A téglaépítésű lakásokat pedig Budapest egész területén magasabb áron kínálták, mint tavaly ilyenkor, míg Kelet- és Nyugat-Magyarországon csökkent ezen ingatlanok átlagos négyzetméterára.

A lakáspiaccal együtt bővült a jelzáloghitel-piac; 320 milliárd forintnyi, 37 százalékos emelkedést mutat 2021 első félévéhez képest az MNB tényadatai és a Huna House elmúlt hónapokra vonatkozó becslése alapján. Az átlagos hitelnagyság 2022 január-március között az ország minden területén nőtt a Duna House Pénzügyek adatai szerint.

Várhatóan erős hitelpiaci számok érkeznek majd az elkövetkező hónapokban is, tekintettel arra, hogy a piaci tapasztalatok szerint a hitelfolyósításnál is intenzívebben bővült a beadások száma.