A kínálat csökkent, az árak azonban 18 százalékot emelkedtek egy év alatt a megyeszékhelyeken – összegezte az új építésű lakóingatlanok piacán tapasztalt változásokat az Otthon Centrum (OC)  legfrissebb tanulmánya.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

Idén az első negyedévben a 23 megyei jogú városban összesen 278 projektben 6550 épülő lakást regisztrált az OC, az adatbázis szerint az eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára 757 ezer forint volt ekkor. 

Januártól márciusig 42 új projekt  indult el a megyeszékhelyeken, ami megegyezik az egy évvel korábbiakkal, de az épülő lakások száma 1200 darabbal kevesebb volt  

– jelezte Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. 

A projektek számát tekintve Debrecen (45), Szeged (38), Pécs (26) a sorrend. A lista a korábbihoz képest  változást mutat, ugyanis Győr lecsúszott a dobogóról, most a negyedik a sorban. De nem csak a beruházások  mennyiségében, a lakásszámok terén is változás állt be egy év alatt, hiszen Debrecen ebben a szegmensben is listavezetővé vált 1050 épülő lakással. Szeged pillanatnyilag a második (1000), míg Kecskemét feljött a  harmadik helyre (715). Győr ebben a mutatóban is a negyedik lett.  

Nem csak a lista elején, a végén is változott a sorrend, ami a piaci igények pulzálását mutatja: 

Szolnokon indult  a legkevesebb projekt, mindössze kettő, míg a legkevesebb lakás kivitelezése Békéscsabához köthető, ahol csupán 33 lakás épül.  Salgótarjánban és Dunaújvárosban továbbra sem indult el legalább négylakásos beruházás. 

Ugyancsak változott a négyzetméterárak rangsora, a sokáig stabilan második Veszprém átlagosan 988 ezer forintos négyzetméterárral megelőzte Debrecent, ahol ekkor 918 ezer forint volt az átlagár. A  további sorrend Sopron (889 ezer forint), Szeged (783 ezer), Győr (781 ezer) egy négyzetméterre  vetítve. 

A legolcsóbb város Eger volt, ahol az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 558 ezer forint.

Az első negyedévben sok projekt indult el  a megyei jogú városokban: 42 beruházás keretében együttesen 600 lakás kivitelezése kezdődött el. Az értékesítés alatt álló  projektekben majdnem 350 lakás épül, míg több beruházás már a tervezési fázisnál tart, és az értékesítés rövid  időn belül elkezdődhet. Az első negyedévben Debrecenben és Szegeden indult el a legtöbb projekt, egyaránt  hét-hét.