Gyártói jelzésre tartott ellenőrzést egy budapesti húsboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ahol hamis „PICK Csemege szalámi”-t találtak. A szóban forgó terméket az ellenőrzés során talált rúd kiszerelésben már évek óta nem gyártja a szegedi szalámigyár, és legutolsó megjelenésében is több ponton eltért a piaci húsboltban fellelt hamisított terméktől.

Ha egy termék megjelenése, csomagolása vagy annak minősége, ára, esetleg értékesítési helye eltér a megszokottól, az már önmagában gyanakvásra adhat okot, és érdemes alaposabban elolvasni a csomagoláson fellelhető kiegészítő információkat. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a termék eredetiségében, inkább ne vegyük meg! Ilyen esetekben az egészségünket is kockára tehetjük, hiszen a termék eredete, gyártási körülményei ismeretlenek, legtöbb esetben nem is felelnek meg az előírt higiéniai feltételeknek, jogszabályoknak

– figyelmezteti a vásárlókat Haluska Adrienn, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója. 

Tájékoztatása szerint az elmúlt évtizedekben több alkalommal próbálkoztak már (sikertelenül) a Pick szalámikhoz hasonló, fogyasztókat megtévesztő megjelenésű szalámik forgalomba hozatalával, de ezek ellen minden esetben azonnal fellépett a gyártó, és végül minden jogvita a Pick Szeged Zrt. számára kedvező eredménnyel zárult. Már az alapító fia, Pick Jenő is felismerte a termékhamisítás veszélyeit, és igyekezett különféle módokon megkülönböztetni az általa gyártott egyedi Téliszalámit a hasonló, de gyengébb minőségű termékektől. Ezek közül többet (Pick felirat, nemzeti szín, fémplomba) a mai napig őriznek a Pick-csomagolások.

Szokolai Júlia, a cég stratégiai és marketingvezetője szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a tudatos vásárlás fontosságára, hogy a vevők elkerüljék az ilyen jellegű megtévesztéseket, és véletlenül se essenek termékhamisítás áldozatául.