Tavaly több mint félezer helyszínen mintegy 4900 kültéri fitneszeszközt ellenőrzött a fogyasztóvédelmi szakhatóság, az eszközök mintegy kétharmada, majdnem 3300 nem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Tízből négy esetben a terhelhetőségi adatokat nem tüntették fel, minden harmadik berendezésnél hiányzott a megfelelőséget igazoló dokumentáció. 

Idén a sportparkokkal kezdődött meg a hagyományos nyár eleji vizsgálatsorozat április végén, de az idegenforgalmi főszezon kezdetéig a kondiparkok után a kalandparkokban kötélpályákat, az akvaparkokban vízi csúszdákat, a gyermektáborokban trambulinokat és ugrálóvárakat is vizsgálnak majd

 –  derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményéből.

Fotó: Bencsik Ádám

Kondiparkok már a legkisebb településeken is megtalálhatók, azokat bárki felügyelet nélkül használhatja. Az eszközök szerkezeti kialakítását, stabilitását, rögzítését kijelölt szervezetek mérik fel az üzembe helyezés előtt, majd néhány éves gyakorisággal. A használat egyes esetekben bizonyos életkor, magasság alatt vagy testtömeg felett nem megengedett, erről jól látható tájékoztatást kell kihelyezni. A fogyasztóvédelem az érvényes dokumentáció rendelkezésre állását, a jelölések meglétét vizsgálja.

A tavalyi magas kifogásolási arány miatt az idén ismét a biztonságos működés alapfeltételének tekinthető, érvényes tanúsítványok bemutatását kérik az üzemeltetőktől.

Megnézik azt is, hogy a sporteszközökön feltüntették-e a megengedett terhelést. A feltárt hiányosságok miatt a kormányhivatalok az előírások betartására kötelezik az üzemeltetőket, a kondiparkok használatát a mulasztások pótlásáig felfüggesztethetik. 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a hatóság tavaly mintegy ezer helyszínen összesen több mint hétezer szórakoztatási célú berendezést és sporteszközt ellenőrzött.