A jövő legfontosabb technológiái az alternatív hajtások, a robotizáció, az automatizáció és a mesterségesintelligencia-alapú döntéshozatal, ezek fejlesztésében nagy szerep jut az ipar szereplőinek, ezért kiemelten fontos ma a piacon lévők találkozásának lehetősége – emelte ki Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója az Ipar Napjai, a Mach-Tech és az Automotive Hungary ipari szakkiállítás megnyitóján.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a rendezvényen megköszönte a vállalkozásoknak, hogy a válságban megtartották a munkavállalókat, és nem halasztották el a beruházásaikat (27 százalék fölött maradt a GDP-arányos beruházási ráta), aminek révén előnyhöz jutottak, hiszen a szállítások átfutási ideje a többszörösére nőtt, és legalább 30-40 százalékkal drágábbak a termeléshez szükséges eszközök. Tehát annak, aki nem várt a beruházással mostanáig, hanem az elmúlt két évben megvalósította, az most kiaknázhatja a gazdasági növekedésben rejlő lehetőségeket.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Az államtitkár elmondása szerint 

lerövidülnek a beszállítói láncok, a nagy gyártók közelebb hozzák termelésüket a piacukhoz, és mivel az a világ legnagyobb egységes fogyasztói piaca, ez nagy lehetőség Magyarország számára.

Ezért is szükséges, hogy az egyik legfontosabb célországgá váljon Magyarország a beszállítói láncok rövidülésének folyamatában – tette hozzá. A rendezvényen szándéknyilatkozatot írt alá nagyvállalatok képviselőivel Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke a hidrogénalapú teherszállítás és kapcsolódó töltőinfrastruktúra magyarországi fejlesztéséről.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Elengedhetetlen az akkumulátoripar

A következő harminc évben a tiszta energia átveszi a vezető szerepet, amelyhez az akkumulátoripar elengedhetetlen, ennek fényében kiemelten fontos, az elmúlt években több mint 5 milliárd dollár értékű érkezett, és jelentős vállalatok kapcsolódtak be a magyarországi akkumulátorszektorba – emelte ki Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. Magyarország akkumulátoripari stratégiája kijelölte a gazdaság számára 2030-ig a főbb fejlesztési területeket, ami azt célozza, hogy egy fenntartható, társadalmilag elfogadott akkumulátor-értéklánc jöjjön létre. Ennek fontos eleme az akkumulátorok életciklusának, az újrahasznosíthatóságának fejlesztése. 

Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása 2020-ban 25 gigawattóra volt, a cél, hogy 2025-re elérje a 200 gigawattórát.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Nagy Ádám, az ITM iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára elmondta, Magyarországon magas, megközelíti a 70 százalékot a high-tech iparágak aránya az ipar által előállított hozzáadott értékben. Hozzátette, a világ alakulása megköveteli a zöld és innovatív környezetet, amelynek a fő pillérei az energiapolitika, az e-mobilitás, az akkumulátor-értéklánc és a hidrogéngazdaság. Fontos cél a gazdaságfejlesztés és az éghajlati hatás sikeres szétválasztása, vagyis csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Magyarországon amúgy már 1990-ben elindult ennek az ollónak a szétnyílása, vagyis úgy tudta fejleszteni az iparát, hogy közben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – tette hozzá.