Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ellenőrzéskor megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feladatellátásával hozzájárult a befolyó adóbevételek 2017–2020 közötti növekedéséhez. Az adóbevételek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére is növekedni tudtak, 2019-ről 2020-ra közel 2 százalékkal.

A jelentés szerint a adóztatási tevékenysége során alkalmazott ösztönző eszközök hatására erősödött az adóbevallási és -fizetési hajlandóság. Az eredményes hátralékkezelés, a digitális eszközök bevezetése és alkalmazása, az adóhatósági ellenőrzés eredményessége, az adózók kötelezettségének teljesítését ösztönző és a tudatos adózást erősítő intézkedések együttesen hozzájárultak a NAV-hoz befolyt adók 18,1 százalékos növekedéséhez a vizsgált években.

A NAV a hátralékkezelés teljesítményének mérési feltételeként létrehozta a hátralékmegtérülési mutatót, és meghatározta annak célértékét, amely a 2017–2019 közötti időszakban teljesült. Csökkent a hátralékállomány és annak adóbevételekhez viszonyított aránya, valamint nőtt a fizetési felszólítások nyomán beérkezett bevétel.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

 

A digitális eszközök közül az eSZJA-rendszer és az Elektronikus Árverési Felület bevezetésének eredménye kimutathatóan hozzájárult az adóbevételek növekedéséhez. Az online pénztárgépek és az online számlázási rendszer alkalmazása a forgalmi adatokkal, az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer a felderített törvénysértésekkel járult hozzá a gazdaság kifehérítéséhez.

Az ÁSZ szerint az adóhatóság ellenőrzési tevékenységének eredményességét mutatja a megállapított nettó adókülönbözetek éves összegének növekedése. A jelentés azt is megállapítja, hogy az alkalmazott ösztönző eszközök (például a fizetési felszólítások küldése a hátralékosok számára, támogató eljárások) hozzájárultak ahhoz, hogy az adózók az adókötelezettségeiket ne behajtás útján, hanem önkéntesen teljesítsék.