Május 21-től, azaz jövő szombattól engedéllyel kell rendelkezniük a kishaszongépjárműveket vezetőknek, amennyiben árufuvarozással foglalkoznak. A döntésről január elején a VG is beszámolt, de a közelgő határidő így is sokakat váratlanul érhet. 

Nő az engedélyköteles fuvarosok köre

Május 22-től csak vizsgával és a megadott feltételekkel szerezhető szakmai irányító képesítés.

A változás az uniós szabályozáshoz illeszkedik. 2022. május 21-től a belföldi és nemzetközi forgalomban fuvarozási engedéllyel kell rendelkezniük a 2,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó járművekkel díj ellenében szolgáltató vállalkozásoknak, azaz a kisfurgonosoknak is. Korábban még 3,5 tonna volt a határ.

Körforgalom építése a Király és a Vörösmarty utca kereszteződésében. 2022.03.07. Miskolc Fotó: Bujdos Tibor (BT) Észak-Magyarország
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű járműveket üzemeltető vállalkozásoknak az engedélyhez szükséges pénzügyi megfelelőség az első jármű után 1800, minden további jármű esetén 900 euró. 

Az utdij.hu weboldal ugyanakkor kiemeli, hogy a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra, akik díj ellenében dolgoznak. Aki nem rendelkezik az engedéllyel, az akár 800 ezer forintos bírságot is fizethet, amennyiben megbüntetik egy vizsgálat során.