Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn honlapján.A közlemény szerint, a Csongrád-Csanád megyei állattartó telepen március végén elvégzett vizsgálaton négy állat eredménye lett pozitív. Az eredmények ismeretében a hatóság további vizsgálatokat és - már a gyanú alapján - forgalmi korlátozást rendelt el. 

A pozitív eredményt mutató állatok diagnosztikai vágását követően a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a betegség jelenlétét. Az állomány ismételt vizsgálatát  még májusban elvégzik. A járványügyi nyomozásban a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, amelynek kulcsa lehet a fertőzést okozó Mycobacterium törzsek genetikai azonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel. Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa nem kerülhetett közfogyasztásra - hangsúlyozzák a közleményben. 

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása érdekében. Magyarország bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány - Nébih által is igazolt - gümőkór-fertőzöttsége miatt. Idén - a járványügyi nyomozásnak is köszönhetően - két Bács-Kiskun megyei telepen állapították meg a fertőzöttséget. A fertőződés - bizonyos esetszám felett - veszélyeztetheti a Magyarországon élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a "gümőkórtól hivatalosan mentes" minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.