A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalat megállapodásának köszönhetően további fél évig élhet opciós jogával a fővárosi közlekedésszervező cég.

A szükséges anyagi forrás rendelkezésre állása esetén a korábban rögzített május 17. helyett november 17-éig hívhatja le a főváros az opcióban szereplő 51 alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt villamost. A járművek alapára már a 2014-es szerződéskötéskor is rendkívül kedvező volt, így a jelenlegi piaci környezetben jelentős megtakarítást jelentene, ha a BKK élhetne a szerződésben szereplő opcióval.

Fotó: Jászai Csaba

A BKK egyelőre nem tud élni az opciós lehívás lehetőségével, de a Fővárosi Önkormányzattal együtt továbbra is azon dolgozik, hogy új CAF-villamosokat vásárolhasson. A tájékoztatás szerint jelenleg 73 CAF-villamos közlekedik Budapesten. Az újabb villamosok megrendelésével olyan vonalakon - elsősorban a külső kerületekben vagy a nagyobb lakótelepeken - is több akadálymentes jármű közlekedhetne, ahol ma egyáltalán nem, vagy csak alacsony darabszámmal járnak.