A száz legnagyobb magánklinika és magánegészségügyi intézmény 2020-as árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot, az alkalmazottaik száma pedig hatezer fő felett van – mondta a Digital Health konferenciáján Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató Intézet munkatársa. A 2021-es adatokat már nagyjából látják, és további szignifikáns növekedést prognosztizálnak a magánszolgáltatóknál – tette hozzá.

magánegészségügy Old male doctor consult female patient in hospital. Senior man GP or therapist talk with woman client at appointment in private clinic. Good medical service. Healthcare and medicine.
Fotó: Shutterstock

A magánellátás fővárosközpontú, az ellátók nagy része Budapestre koncentrál. A szakember szerint a következő évek trendje az lesz, hogy az országos szintű szolgáltatók tovább fejlődnek-e vagy sem.

A magánellátóknál dolgozók között sok a főállású szakember, de az alkalmazottak gyakran párhuzamosan dolgoznak az állami rendszerben is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben Magyarországon 38 900 orvos dolgozott, 22 ezren 45 év felettiek.   

Nőtt a saját zsebből költés

A magánegészségügy térnyerése nagyon erőteljes, a szektor súlya folyamatosan nő Magyarországon, az állami egészségügy költségvetése korlátos, és az állami ellátórendszerek nem győzik a megnövekedett betegszámot. Mára már kiépült az állami rendelőkkel, kórházakkal párhuzamosan működő magánegészségügyi rendszer is Magyarországon.

A reprezentatív kutatás adatait ismertetve Kertész Balázs elmondta, amikor magánegészségügyi szolgáltatót választ valaki, annak fontos, hogy a betegellátó ismert legyen, fontos a szolgáltatás minősége, de a bizalom és az ár is a döntő érvek között szerepel a választásnál.

Egy háztartás esetében az egészségügyi költés tekintetében 2021-ben 270 ezer forint kiadást mért a Szinapszis kutatása, 2022-re 6,7 százalékos emelkedés látszik, az idén 290 ezer forintra emelkedhet a háztartások saját zsebből történő egészségügyi kiadása, a növekedés megegyezik az mértékével – tette hozzá a szakember. 

Ugyanakkor egyes területeket kiemelve az látszik, hogy a magánellátásra fordított összeg 50 százalékkal emelkedett, a diagnosztikai ellátásra fordított összegek 90, a fogorvosra költöttek pedig 40 százalékkal nőttek egy év alatt. A hálapénzzel kapcsolatban 80 százalékos csökkenést mértek. 

Az állami ellátásban a háziorvosokkal a legelégedettebbek

Az egészségügyi ellátókba vetett bizalommal kapcsolatban elmondta, az állami ellátórendszerben a háziorvosokban bíznak a legjobban az emberek, a nullától tízig terjedő skálán 6,4 pontot értek el az alapellátó doktorok, a legrosszabb a presztízse a fekvőbeteg-ellátóknak van, 5,2, ponttal a járóbeteg-ellátók pedig 5,5-et kaptak.

A magánklinikákkal a legelégedettebbek a betegek, 7,2 pontot szereztek a tízből.

Az állami és magánszolgáltatók jellemezésével kapcsolatban a kutatásból az is kiderült, hogy válaszadók szerint a szakértelem megvan az állami ellátásban is, de a motiváltság hiányzik. A magánegészségügyi ellátók modernebb eszközökkel rendelkeznek, és a betegútszervezés is jobban megy nekik, a páciensek nem vesznek el az ellátás útvesztőiben. A friss kutatás  szerint a lakosság 36 százaléka vett már igénybe és tervez is igénybe venni magánegészségügyi szolgáltatót egy éven belül. A lakosság negyede pedig nem engedheti meg magának a privát orvost.  

Van mozgás az ügyfélkörben, véli Kertész Balázs, mert a megkérdezettek 23 százaléka azt mondta, korábban nem vett igénybe magánszolgáltatót, de most tervezi, hogy az egészségügyi problémáival magánorvost keres fel.  A megkérdezettek harmada pedig azt válaszolta, korábban sem vett igénybe magánellátót és nem is tervezi, hogy a jövőben ezt megteszi.