Az orosz–ukrán háború miatt kialakult válság az élet számos területén okoz problémákat, például az élelmiszeripar számára fontos alapanyagok beszerzése is problémássá vált, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos. Most elsősorban a napraforgó és a napraforgó-étolaj beszerzésében tapasztaltak már hiányt, ellátási problémát az élelmiszergyártók.

Napraforgó helyett repceolaj

A főállatorvos kiemelte, folyamatosan egyeztetést tartanak az érintettekkel, hogy mindenki számára megtalálják a megoldásokat. Oroszország és Ukrajna a világpiac négyötödét látja el napraforgóolajjal. A május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy ezeket a hiánytermékeket pótolják, így a napraforgóolajat repceolajjal helyettesíthetik. 

20220415 Zalacsány Virágzik a repce Zalacsány határában.Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ez érinti többek között az elősütött termékek gyártását, valamint a napraforgóolajat tartalmazó termékeket, a majonézt, a kekszeket, de akár a margarint is. A megjelent szabályrendszer rugalmas keretet biztosít a gyártóknak és a kereskedőknek, viszont nem sérülhet az élelmiszer-biztonság, és a vásárlókat a helyettesítő termékekről tájékoztatni kell. Ezt a gyártók megtehetik a csomagoláson, de lehetőség van az üzletekben tájékoztatók kihelyezésére is. Fontos, hogy a lakosság ellátása biztosítva legyen, és a megszokott kínálatot megtalálják a polcokon – hangzott el a sajtóeseményen.  

Kiemelték, vannak kivételek, például a sérülékeny fogyasztói csoportok, az allergiások és a csecsemők, a számukra készült termékeknél a könnyítés, a felülcímkézés nem alkalmazható.

Fotó: Pelsoczy Csaba

Az utóbbi hónapokban a Covid–19 miatt és világpiaci folyamatok hatására az élelmiszergyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagok árai drasztikusan emelkedtek, mondta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. A váratlan helyzetet rögtönözve kell kezelniük a gyártóknak. Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a termékek nem jutnak el Magyarországra, az itthon lévő napraforgóolaj-készletek végessé váltak.

Mindenki elkezdte lekötni a mennyiségeket a piacokon. Az idei szezon kiesése mellett nem látszik, mikor állhat vissza a normális, kiszámítható modell az élelmiszerlánc területén. A gyártók számára a csomagolóanyagok felülcímkézése egyfajta könnyítés, ugyanakkor egy nagyon komplex feladat – tette hozzá a FÉSZ ügyvezetője. A vásárlóknak fel kell készülni arra, hogy egyes termékekben napraforgóolajat repceolajjal helyettesítik majd, és ez akár ízhatásbeli változást is jelenthet. 

20220415 Zalacsány Virágzik a repce Zalacsány határában.Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hozzátette: az intézkedést azt teszi lehetővé, hogy gyors legyen az átállás. A VG kérdésére válaszolva Bognár Lajos elmondta,

nem tudják, hogy az intézkedés hány céget és terméket érinthet majd.

Egyébként napraforgó tekintetében Magyarország önellátó, repceolaj tekintetében pedig exportőr, hangzott el tájékoztatón.