BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napraforgóolaj helyett repceolaj is lehet majd a majonézben

Az orosz–ukrán háború miatt ellátási problémákat tapasztalnak az élelmiszergyártók. Az agrártárca kidolgozta a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.

Az orosz–ukrán háború miatt kialakult válság az élet számos területén okoz problémákat, például az élelmiszeripar számára fontos alapanyagok beszerzése is problémássá vált, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos. Most elsősorban a napraforgó és a napraforgó-étolaj beszerzésében tapasztaltak már hiányt, ellátási problémát az élelmiszergyártók.

Napraforgó helyett repceolaj

A főállatorvos kiemelte, folyamatosan egyeztetést tartanak az érintettekkel, hogy mindenki számára megtalálják a megoldásokat. Oroszország és Ukrajna a világpiac négyötödét látja el napraforgóolajjal. A május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy ezeket a hiánytermékeket pótolják, így a napraforgóolajat repceolajjal helyettesíthetik. 

20220415 Zalacsány Virágzik a repce Zalacsány határában.Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ez érinti többek között az elősütött termékek gyártását, valamint a napraforgóolajat tartalmazó termékeket, a majonézt, a kekszeket, de akár a margarint is. A megjelent szabályrendszer rugalmas keretet biztosít a gyártóknak és a kereskedőknek, viszont nem sérülhet az élelmiszer-biztonság, és a vásárlókat a helyettesítő termékekről tájékoztatni kell. Ezt a gyártók megtehetik a csomagoláson, de lehetőség van az üzletekben tájékoztatók kihelyezésére is. Fontos, hogy a lakosság ellátása biztosítva legyen, és a megszokott kínálatot megtalálják a polcokon – hangzott el a sajtóeseményen.  

Kiemelték, vannak kivételek, például a sérülékeny fogyasztói csoportok, az allergiások és a csecsemők, a számukra készült termékeknél a könnyítés, a felülcímkézés nem alkalmazható.

Fotó: Pelsoczy Csaba

Az utóbbi hónapokban a Covid–19 miatt és világpiaci folyamatok hatására az élelmiszergyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagok árai drasztikusan emelkedtek, mondta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. A váratlan helyzetet rögtönözve kell kezelniük a gyártóknak. Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a termékek nem jutnak el Magyarországra, az itthon lévő napraforgóolaj-készletek végessé váltak.

Mindenki elkezdte lekötni a mennyiségeket a piacokon. Az idei szezon kiesése mellett nem látszik, mikor állhat vissza a normális, kiszámítható modell az élelmiszerlánc területén. A gyártók számára a csomagolóanyagok felülcímkézése egyfajta könnyítés, ugyanakkor egy nagyon komplex feladat – tette hozzá a FÉSZ ügyvezetője. A vásárlóknak fel kell készülni arra, hogy egyes termékekben napraforgóolajat repceolajjal helyettesítik majd, és ez akár ízhatásbeli változást is jelenthet. 

20220415 Zalacsány Virágzik a repce Zalacsány határában.Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hozzátette: az intézkedést azt teszi lehetővé, hogy gyors legyen az átállás. A VG kérdésére válaszolva Bognár Lajos elmondta,

nem tudják, hogy az intézkedés hány céget és terméket érinthet majd.

Egyébként napraforgó tekintetében Magyarország önellátó, repceolaj tekintetében pedig exportőr, hangzott el tájékoztatón. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.