Minden rendben van legnagyobb tavunkkal, a sajtóban megjelenő ennek ellentmondó hírek nem megalapozottak – jelentette ki a VG Podcastnak a Tihanyi Limnológiai Intézet munkatársa. Tóth Viktor szerint tény, hogy az idei télen volt a legalacsonyabb a vízhozam az elmúlt évtizedekben. A Balaton rossz állapotáról szóló hírek valószínűleg azért kaptak lángra, mert az elmúlt évek átlagos, 110-120 centiméteres vízszintjénél a mostani, 104 centiméteres vízszint valóban alacsonyabb, de a vízügyi főigazgatóság néhány éve emelte a vízszintet, így historikus összevetésben nincs szó alacsony vízszintről – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, a vízszint ingadozása teljesen természetes, és a meleg időjárás miatt a mostaninál akár 30 centiméterrel is csökkenhet a vízállás a turisztikai szezon végére. 

Tóth Viktor

Ugyanakkor szakmailag azt lehet mondani, hogy az elmúlt években túlzottan stabilizált, magas vízállás volt a jellemző, ami például a nádasoknak nem kedvezett. Tóth Viktor szerint a mesterséges vízpótlás amellett, hogy igen nehezen megoldható nem is szükséges. Összességében azt kell látni, hogy a tó ökoszisztémája szinte mindenhez alkalmazkodik, gazdasági-turisztikai szempontok vezetnek el a beavatkozásokhoz. 

A kutató hangsúlyozta, hogy a víz minősége kiváló, sokat javult az elmúlt évtizedekben, de a szűk parti sávokban, a strandok környékén a számtalan fürdőző komoly, de csupán helyi szennyezést okoz. Ez a jelenség a tópart 50 méteres sávjában jellemző, beljebb a természet az úr – tette hozzá. 

Aerial view of beautiful blue water lake Balaton with swans in the background sailing boats on the shore of Tihany in Hungary
Fotó: Shutterstock

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast