Az idei év első felében a változó kamatozású lakáshitelek kamatát a kormány maximálta. A Bankmonitor számításai szerint, ha a fennálló tartozás ötmillió forint, és a hátralévő futamidő nyolc év, akkor fél év alatt 47 696 forintot spórolt a család. Összességében 11,2 százalékkal kevesebb a megfizetendő összeg. Ha a fennálló tartozás nyolcmillió forint, a hátralévő futamidő tíz év, akkor hat hónap alatt 79 171 forintot spórolt a család. Összességében 13,5 százalékkal mérséklődött a fizetési kötelezettség. Ha pedig a fennálló tartozás 12 millió forint és a hátralévő futamidő 14 év, akkor fél év alatt 127 041 forintot spórolt a család. Összességében 17,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Fontos tudni, hogy a megspórolt összeget nem kell utólag megfizetni, a kamatkülönbség a bankokat terheli. Sokan keverik a kamatstop és a moratórium szabályait. Ez utóbbinál utólag, a hátralévő futamidő alatt kell rendezni a szüneteltetés alatt elmaradt kamatokat.

A kamatstop az érvényben lévő szabályok szerint június végével lejárna. Az emelkedő bankközi hozamok miatt ez súlyos terhet róna az adósokra: a júniusi Bubor értéke mellett akár 22 százalékkal is magasabb lehetne a havi törlesztő, mint a kamatstop alatt.

bankszektornak beleférne a kamatstop folytatása Frozen percentage symbol. fagyott jeges százalékjel 3D illustration front view with blurred background.
Júniusban lejár a kamatstop eredetileg meghirdetett határideje, és jelenleg 330 ezer magyar család rendelkezik változó kamatozású lakáshitellel, vagyis olyan kölcsönnel, amelynek a kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja.
Fotó: Shutterstock

 

A kormány előreláthatóan június közepén fog dönteni a kamatrögzítés kérdésében. A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy a kamatstopot a rászorulóknál hosszabbítsák meg. Két csoportot nevezett meg a jegybank: a nyugdíjasok és a gyermeket nevelők részére lehetne folytatni a kamatrögzítést, így a jelenlegi 330 ezerből mintegy 180 ezren maradhatnának a kamatstop hatály alatt: nagyságrendileg 41 ezer nyugdíjas, 127 ezer gyermeket nevelő és 12 ezer gyermeket nevelő nyugdíjas számára hosszabbodhatna meg a kamatrögzítés.