Bár folyamatosan történelmi csúcsot dönt hazánkban a lakosság pénzügyi vagyona, a pénzügyi tudatosság alig javult az elmúlt 10 évben – húzta alá Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.  

VG Podcast Karagich István, Blochamps
Fotó: Szajlai Csaba

A privát banki szolgáltatásokkal foglalkozó Blochamps Capital pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetője kiemelte: 2021 végére a háztartások bruttó pénzügyi vagyona megközelítette a 44 ezer milliárd forintot, vagyis mintegy ötezer milliárddal nőtt egy év alatt, addig csak minimálisan csökkent 2010-hez képest a készpénzben, folyószámlákon vagy lekötött betétben álló vagyonhányad. Karagich István hozzátette: miközben Magyarországon a teljes lakossági vagyongyarapodás folytatódott, a legtehetősebbek sokkal gyorsabban gazdagodtak, mint más réteg. A szakértő úgy tartja, hogy több millió magyar háztartás gazdagodása csupán az ingatlanok felértékelődésének a következménye, hiszen nemzetközi összehasonlításban hazánkban kiemelkedően magas a saját tulajdonú lakások, házak aránya.  

Egyébként a kimutatások alapján a teljes lakossági megtakarítás 9 százaléka az elit egy ezreléknél összpontosul. Ez a szűk kör a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások 10 százaléka fölött rendelkezik. 

A Blochamps Capital prognózisa szerint 2024 végére eléri az ötezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint fölött rendelkeznek. A dollármilliárdosok száma addigra háromról minimum hétre nő, a 300 millió forintnál gazdagabbaké pedig 13 ezerről 20 ezerre bővül. Karagich István elmondta még azt is, hogy privát banki számla nyitásához a magyarországi pénzügyi szolgáltatók 100-120 millió forintra kalibrálták be az exkluzív szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség szintjét. Ugyanakkor a „hivatalos” privát banki limit nemzetközi zsinórmértékkel egymillió euró, vagyis 380 millió forint volna.  

Végezetül arra a felvetésre, hogy milyen trendek alakítják a privát banki szakmát, Karagich István úgy felelt, mivel a piac tovább koncentrálódik, a szolgáltatások minősége pedig javul, csak azok maradhatnak továbbra is vonzó szolgáltatók, amelyek törekszenek az egyediségre; az ügyfelek 360 fokos ismeretére lesz szükség.  

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast