Megközelítette a 396 milliárd forintot a hazai biztosítók összesített díjbevétele 2022. első negyedévében, 9,8 százalékkal meghaladva így az egy évvel korábbit – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A növekedéshez ezúttal a nem életbiztosítási ág járult hozzá nagyobb mértékben, ahol 11 százalékos, éves bővülést mutat a jegybanki statisztika, 233,5 milliárd forintnyi díjbevétel mellett. Az életbiztosítási üzletágban már jóval visszafogottabb ütemű volt a bővülés, az első három hónapban keletkezett, 162,2 milliárdos volumen 8,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Persze a bő nyolc százalékos növekedés egyáltalán nem rossz, ám úgy tűnik, hogy az év elején jelentkező extra juttatások – 13. havi fegyverpénz – egyelőre korlátozott mértékben jelentek meg ezen a piacon.

Az MNB adataiból az is kitűnik, hogy viszonylag nagyok az eltérések az egyes konstrukciók között a díjbevétel változása alapján. Ami az életbiztosítási üzletágat illeti, ott a halálesetre szóló (kockázati) konstrukcióknál például több mint két és félszeresére ugrott a díjbevétel éves összevetésben, meghaladva így a 28 milliárd forintot. Jól indult az év a tortából viszonylag kis szeletet kihasító egészségbiztosítások szempontjából is, ahol 18,8 százalékkal, 1,9 milliárd forintra ugrott a díjbevétel egy év alatt.

Home protection concept, close up of female hands sheltering modern house
Fotó: Shutterstock

 A nyugdíjbiztosításoknál szintén jóval az átlag feletti, 15,4 százalékos díjbevétel-növekedést mért az MNB. Így az idei év első három hónapjában elért volumen már csak hajszállal maradt el a 27 milliárd forintos határtól. Figyelemre méltó viszont, hogy az életbiztosítási piac legnagyobb szeletét befektetési egységhez vagy indexhez kötött (unit-linked) konstrukcióknál mindössze 2,6 százalékos bővülést sikerült elérni, 68 milliárd forintos díjbevétel mellett. Az élet üzletágban viszont egyértelműen a klasszikus, vegyes konstrukciók számítanak a nagy vesztesnek, hiszen az itt kimutatott, 23,7 milliárdos bevétel csaknem a harmadával kevesebb az egy évvel korábbinál.

A nem életbiztosítási piacon egyértelműen az utasbiztosítások feléledése a legérdekesebb fejlemény: ezeknél közel a háromszorosára, 2,8 milliárd forint közelébe ugrott a kimutatott díjbevétel egyetlen év alatt, igaz, a meglehetősen alacsony bázis miatt ez nem is annyira tekinthető rendkívüli teljesítménynek. A gépjárműbiztosításoknál pedig kicsit ellentmondásosan alakult az leső negyedév: miközben a kötelező gépjármű felelősség biztosításoknál viszonylag szerény, 6 százalék alatti volt a díjbevétel növekedés, a cascónál közel 16 százalékos emelkedést mutatnak a jegybanki számok, 36,5 milliárd forinthoz közelítő díjbevétel mellett. A lakossági vagyonbiztosításoknál viszonylag jó ütemben, 8,2 százalékkal nőtt az díjbevétel éves összevetésben.

A bruttó kárráfordítások összege 190,4 milliárd forintot ért el a teljes piacon az első negyedévben, ami 10,6 százalékos bővülést jelent 2021. azonos időszakához képest. Érdekes ugyanakkor, hogy az emelkedéshez ezúttal az életbiztosítások járultak hozzá nagyobb mértékben. A szektor adózás utáni eredménye pedig 20,3 milliára forintot ért el az első negyedévben, ami érezhetően, 10,6 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi, bő 22,7 milliárdtól.