Munkavállalók milliói vonultak haza az irodákból és maradtak részben még ma is home office-ban, a cégek egyre határozottabban alkalmazzák a hibrid rendszert, napi 2-3 napos jelenlétet elvárva az irodákban, ezért egyre inkább úgy tűnik, nem kell és nem lehet temetni a szektort, amely kezdi megtalálni a jövőbe vezető új megoldásokat – derül ki a Jones Lang LaSalle (JLL) szakértői, Major Krisztina irodapiaci tranzakciós igazgató és Agócs Balázs munkakörnyezet tanácsadási üzletágvezető VG Podcastnak adott interjújából.

VG Podcast Major Krisztina irodapiaci tranzakciós igazgató és Agócs Balázs munkakörnyezet tanácsadási üzletágvezető, JLL
Fotó: Sándor Tünde

Az irodapiaci szakemberek elmondása alapján az elmúlt két évben kötött bérleti szerződések tanúsága szerint nem költöznek kisebb irodába a cégek, mert a dolgozók ugyan nem járnak be minden nap, és nincsenek bent egyszerre annyian, mint korábban, de megnőtt a közösségi és az intim terek területe is, emberközpontúbbak, többfunkciósak lettek az irodák.

Új igény a flexibilitás, hogy a nagyobb projektmunkák idejére házon belül tudjon bővülni a cég. Bár a home office-nál kisebb arányú és időtartamú irodai jelenlét miatt kisebb az irodai de az otthoni munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtését több cég anyagilag is támogatta dolgozóinál. 

2022.05.04. Győr Tánc függőlegesben, Bandaloop táncosai a Czuczor Gergely utca 18–24. szám alatt található irodaház üvegfalán. Fotó: Csapó Balázs, Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Az A-kategóriás irodaházak bérleti díja jelenleg négyzetméterenként 13,5-17 euró között mozog, az árindexálással a korábban kötött szerződések is követik az aktuális szinteket, és elkezdődött a régi épületek korszerűsítése. Az ESG szempontok érvényesítése, az előírásoknak való megfelelés modernizálásra, az energiafelhasználás csökkentésére kötelezi  a fejlesztőket. Új területek kerülnek fel a modern budapesti irodaállomány térképére, a koronavírussal megnőtt a zöld területek iránti igény a lakások és a munkahelyek piacán is.

Jelenleg egymillió négyzetméternyi modern irodafejlesztés van a tervasztalon, amire előbb-utóbb lesz plusz kereslet, ebben biztosak az ingatlanpiaci szakértők. Az iroda, mint munkakörnyezeti stratégia vezetői szintű kérdéssé vált, az üzleti, informatikai, és HR-stratégia szintjére emelkedett. Egy sikeres hibrid modellhez a különböző tényezőket közös platformra kell hozni, ebben a változáskezelés menedzselésével is segítik az érintetteket – derül ki a beszélgetésből.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast