A magyarok 72 százaléka rendszeresen költ az egészségére, mégis mindössze 21 százaléknak van egészségpénztári tagsága – derült ki az OTP Egészségpénztár megbízásából készült felmérésből. 

Egyre többet tesznek félre az egészségügyi célú költségeik fedezésére, de a magánegészségügyi szolgáltatásokat még mindig sokan a saját zsebükből fizetik – hangzott el az OTP Egészségpénztár 20. születésnapját ünneplő háttérbeszélgetésen.

Évente több tízezren csatlakoznak

Az OTP Egészségpénztár tavaly 24 ezer új pénztártaggal bővül, összesen 311 ezer tagja van, a kilépők száma évente 4-6000 főre tehető – válaszolta a VG kérdésére Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. 

2016-ban lépték át először a tízmilliárd forintos befizetési összeget és ez összeg folyamatosan nő azóta is.

Tavaly már meghaladta a 15 milliárd forintot a befizetések összege, amiből a 12,5 milliárd volt az egyéni befizetés.

egészségpénztéri befizetések biztosítás Top view of medical stethoscope and icon family on cyan background. Health care insurance concept. 3d rendering
Fotó: Shutterstock

Kovács Tamás példakánt említette: 2016-ban 4 milliárd forintot tettek félre az egészségükre a pénztártagok.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban 500 milliárd forintot, 2018-ban 768 milliárdot költöttek a magyar családok magánegészségügyre, a gyógyszerköltés 300 milliárd forintot tett ki, prevencióra 5-10 milliárd forint jutott.

Jellemzően tavaly évente 130-140 ezer forintot tettek félre számláikra az egészségtudatos tagok, 5-6 éve az éves befizetés összege 70-80 ezer körül alakult – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Elsősorban fogorvosra, bőrgyógyászra és urológusra költik a megtakarításaikat a tagok, az átlagos számlaérték 30-40 ezer forint körül van. 

A VG kérdésére válaszolva Kovács Tamás Attila elmondta, a szerződött partnereik száma 35 ezer felett van, közöttük sok olyan szolgáltató van, amely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott ellátást is biztosít.