Kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés miatt emelt vádat egy pénzügyőr hadnagy ellen a debreceni ügyészség – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A negyvenes férfi 2019-ben került a NAV-hoz mint vám- és pénzügyőr referens. A vádirat szerint a pénzügyőr hadnagy korábbi, szintén hivatalos személyként ellátott munkaköreiből adódóan széleskörű kapcsolati és információs tőkére tett szert. A férfi 2020 októberében korábbi ismeretségükre tekintettel egy kávézóba hívta személyes találkozóra az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság területi igazgatóságának egyik osztályvezetőjét. A pénzügyőr a találkozón 

arra akarta rávenni a rendőr alezredest, hogy segítsen ukrán állampolgárok fiktív munkavállalási céllal benyújtott kérelmeinek elintézésében.

Az ajánlat szerint a rendőrtisztnek személyenként 100-200 euróért hozzávetőleg kétszáz ember Magyarországra történő beutazásra és tartózkodásra vonatkozó kérelmét kellett volna soron kívül, pozitívan elbírálni. A rendőr alezredes a felajánlott jogtalan előny nem fogadta el. A pénzügyőr hadnagy nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.